Inicia
SegurCaixa Adelas

Respectar els ritmes biològics redueix els efectes negatius de la quimioteràpia

 

D’acord amb les seves dades, avaluar el funcionament del rellotge biològic és fonamental per prevenir la cronodisrupció i posar en pràctica mesures d’enfortiment del rellotge biològic en persones amb un sistema deteriorat.

Què és el sistema circadiari?

S’encarrega de coordinar tots els processos que tenen lloc a l’organisme. Quan se n’altera el funcionament, es produeix una disrupció circadiària o cronodisrupció, que es relaciona des de fa anys amb una propensió més alta a desenvolupar càncer, obesitat, diabetis, depressió, problemes cognitius o malalties cardiovasculars.

Com s’ha fet l’estudi?

Els investigadors van sincronitzar la medicació amb els ritmes biològics del pacient, una tècnica que ha obtingut resultats prometedors en tractaments oncològics. Es va registrar el ritme d’activitat-repòs de 49 pacients amb càncer avançat durant l’administració d’un cicle de quimioteràpia cronomodulada estàndard, que va generar disrupció circadiària.

Resultats del treball

Segons les dades, els pacients es divideixen en quatre patrons diferents d’evolució del sistema circadiari en resposta al tractament: en un 9,5% dels pacients, el ritme d’activitat-repòs es va mantenir estable tot i la quimioteràpia; un 14,3% va patir una millora d’aquest ritme; un 31% va patir una alteració en resposta al tractament per recuperar-se completament al final de l’estudi; i un 45% va experimentar un deteriorament sostingut del ritme, possiblement a causa d’una dosi inadequada o a un horari d’administració incorrecte.

L’opinió de l’experta

D’acord amb les declaracions d’Ortiz: “Minimitzar la disrupció circadiària personalitzant l’administració de la cronoteràpia podria suposar una millora en la tolerància clínica i, potencialment, una eficàcia del tractament més alta”.

Text elaborat amb la supervisió científica de l’Àrea Assistencial d’Adeslas

On s’ha publicat aquesta notícia?

Agencia SINC

International Journal of Cancer


< Volver a la Información de salud