Inicia
SegurCaixa Adelas

Saltar-se l’esmorzar i dormir poc, causa del sobrepès en els infants

 

El sobrepès i l'obesitat en la infància es vinculen a problemes psicològics com la baixa autoestima i la infelicitat, com també amb comportaments de risc com ara fumar i consumir alcohol, que es poden estendre fins a l'adolescència i l'edat adulta. Investigadors de la London's Global University afirmen que els infants que se salten l'esmorzar i que no dormen prou tenen més probabilitats de patir sobrepès i obesitat. El risc també augmenta en els casos en els quals la mare ha fumat durant l'embaràs. Donat que els tres factors són modificables, els científics subratllen la importància que té informar-ne i fomentar la intervenció primerenca per evitar el sobrepès i l'obesitat infantil. Es tracta de la primera recerca a UK que observa els patrons de desenvolupament del pes de l'índex de massa corporal (IMC) en els primers 10 anys de la vida d'un infant i examina els factors d'estil de vida que semblen predir l'augment de pes.


Com s'ha fet l'estudi?

La recerca s'ha basat en el Millennium Cohort Study, que recull dades d'infants de 19.244 famílies, nascuts al Regne Unit, entre setembre del 2000 i gener del 2002. Les dades sobre el pes i l'estatura es van recollir quan els nens tenien 3, 5, 7 i 11 anys. Aquesta recerca va fer servir informació observacional, de manera que és difícil treure conclusions fiables de causa i efecte. No obstant això, aquest treball ha permès als investigadors tenir en compte molts dels factors que influeixen en el desenvolupament del pes d'un infant.


Tres factors que augmenten la tendència al sobrepès en infants

D'acord amb professora Yvonne Kelly (UCL Epidemiology & Public Health), directora de la recerca, "Se sap que els nens de mares amb sobrepès o obeses són més propensos a tenir sobrepès. Aquesta circumstància pot estar causada per la influència de l'ambient i potser també per una predisposició genètica a guanyar pes". A més, tal com comenta Kelly, "L'estudi mostra que interrompre les rutines d'àpats (saltar-se l'esmorzar) i de son (no dormir prou) podrien comportar un augment de pes associat a més gana i al consum d'aliments densos en energia". Pel que fa al vincle entre el consum de tabac de la mare gestant i l'obesitat infantil, els investigadors indiquen que pot estar causat per la relació que hi ha entre l'exposició del fetus al tabac i la coordinació motora infantil, quelcom que podria ocasionar un índex de massa corporal (IMC) elevat.


Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

London’s Global University​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin