Inicia
SegurCaixa Adelas

Es confirmen els efectes positius dels omega-3

 

Un experiment dut a terme per la investigadora Mercedes Ferrer i el seu equip de la Universitat Autònoma de Madrid, ha demostrat que la dieta suplementada amb àcid gras poliinsaturat omega-3 (ω-3) prevé l'augment de colesterol a la paret arterial. Els resultats es van observar en rates orquiectomitzades (a les quals s'extirpen quirúrgicament els testicles i presenten nivells d'andrògens molt baixos) i es van publicar a la revista PLoS ONE. Tal com apunten els autors, "el més important és que, a més del colesterol, hem detectat set productes derivats de l'oxidació del colesterol (oxisterols). Avui dia aquests derivats es consideren els contribuents principals en el desenvolupament de l'ateroesclerosi i un factor de risc cardiovascular més important que el colesterol mateix".

 

La clau és als oxisterols

Aquest grup també havia demostrat en treballs previs que la dieta suplementada amb ω-3 exerceix sobre els animals orquiectomitzats efectes antioxidants i antiinflamatoris, i en millora el perfil lipídic, la qual cosa representa un efecte cardioprotector davant de les alteracions vasculars induïdes per la pèrdua d'hormones sexuals. "Amb aquest darrer estudi hem demostrat per primera vegada la relació que hi ha entre l'acumulació dels oxisterols a la paret arterial i els canvis que s'observen en la producció de diversos factors que regulen la funció vascular", destaquen els autors. Aquests resultats obtinguts en recerca bàsica es poden estendre a la clínica, no tan sols en situacions amb nivells disminuïts d'hormones sexuals, sinó també en pacients que presentin altres factors de risc cardiovascular.

 

El risc cardiovascular augmenta amb la pèrdua d'hormones sexuals

A més de la hipertensió, la hipercolesterolèmia, la diabetis, el tabaquisme i el sedentarisme, factors principals de risc de malaltia cardiovascular, la pèrdua d'hormones sexuals també influeix de manera molt important en l'aparició d'aquestes patologies. Se sap que, amb l'arribada de la menopausa, les dones presenten més risc de patir malalties cardiovasculars. Aquest procés també els passa, de manera semblant, als homes. Nombrosos estudis epidemiològics han posat de manifest que la disminució dels nivells plasmàtics d'andrògens (hormones sexuals masculines) i, sobretot, de testosterona (l'hormona sexual masculina principal) es correlaciona amb una incidència superior de malalties cardiovasculars. Així, en rates mascles orquiectomitzades s'ha descrit un augment de l'estrès oxidatiu i de substàncies vasoconstrictores (prostanoides) que disminueixen l'efecte vasodilatador d'altres substàncies, com ara l'òxid nítric. El perfil lipídic d'aquests animals també es veu afectat: presenten nivells elevats de colesterol, triglicèrids i lipoproteïnes de densitat baixa. A més, aquest desequilibri en la producció de diversos factors indueix una disminució del diàmetre d'artèries implicades en la regulació de la pressió arterial.

 

Una informació clau en la prevenció de la patologia cardiovascular

Les malalties cardiovasculars, com ara la malaltia isquèmica del cor, la malaltia cerebrovascular i la insuficiència cardíaca, presenten una prevalença elevada en la societat actual i constitueixen la primera causa de mort a Espanya. Com a conseqüència de l'envelliment de la població, es preveu que l'impacte d'aquestes patologies augmenti al llarg de les pròximes dècades. Per això, el coneixement dels mecanismes implicats en aquests trastorns resulta fonamental per poder aplicar estratègies terapèutiques que n'aconsegueixin la prevenció i que en disminueixin la severitat.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin