Inicia
SegurCaixa Adelas

Es pot evitar una segona onada de COVID-19?

 

El distanciament social i les mascaretes han resultat ser eficaços per combatre la COVID-19, però podrien contenir una segona onada de coronavirus?

Al mes de juny d'enguany, la Universitat McMaster i St. Joseph's Healthcare Hamilton va fer una amplíssima revisió sobre l'evidència de contagi per la COVID-19. Les conclusions d'aquest treball donen suport al distanciament físic de dos metres o més per evitar la transmissió de la COVID-19 de persona a persona, com també l'ús de mascaretes i protecció ocular.


Com s'ha fet aquesta feina?

Els autors d'aquesta recerca van buscar evidència directa de transmissió per la COVID-19 i evidència indirecta sobre coronavirus relacionats que causen la Síndrome Respiratòria Aguda Severa (SARS) i la Síndrome Respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS). No van identificar assaigs de control aleatori que tractin els tres coronavirus, sinó 44 estudis comparatius rellevants en entorns d'atenció mèdica i no mèdica en 16 països i sis continents, des de l'inici de la pandèmia fins a principis de maig del 2020.


La higiene de mans: fonamental per prevenir el contagi

Tal com ha declarat Holger Schünemann, autor principal de l'estudi "El distanciament físic té com a resultat una gran reducció de contagi". Pel que fa a les mascaretes, Schünemann ha declarat: "Encara que l'evidència directa és limitada, l'ús de mascaretes a la comunitat ofereix protecció i, possiblement, les N95 o similars que fan servir els treballadors de la salut, aporten una major protecció". Finalment, els autors adverteixen que, tot i que el distanciament, les mascaretes facials i la protecció ocular van ser altament protectores, cap va fer que les persones fossin totalment impermeables a les infeccions i, per tant, les mesures bàsiques com la higiene de les mans també són essencials per reduir la pandèmia actual de COVID-19 i les onades futures".


Un nou model de desconfinament

Els experts de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa", han dut a terme un possible model de desconfinament basat en el comportament individual. Aquest treball, dirigit per Xavier Rodó, cap del programa de Clima i Salut d'ISGlobal, presenta projeccions basades en un model que divideix la població en set grups: susceptibles (aquelles que no tenen immunitat i, per tant, són susceptibles de contagi), en quarantena, exposats, infecciosos no detectats, reportats infecciosos i confinats, recuperats i morts. També permet simular tant el grau de confinament de la població com les diferents estratègies posteriors al confinament. "El nostre model és diferent perquè considera el retorn de les persones confinades a la població susceptible per estimar l'efecte del desconfinament, i inclou els comportaments de les persones i la percepció de risc com a factors moduladors", explica Xavier Rodó.

Els experts d'ISGlobal assenyalen també que "els confinaments s'han de mantenir durant almenys 60 dies i que el desconfinament ha de ser gradual per disminuir el risc de segones onades". També sostenen que el temps de durada del primer confinament repercuteix en el moment i la magnitud de les onades posteriors, i que un desconfinament gradual redueix el nombre d'infeccions i morts, en comparació amb processos de desconfinament molt ràpids. Segons conclou Rodó:

"Si aconseguim fer baixar la taxa de transmissió en un 30 % mitjançant l'ús de mascaretes, higiene de mans i distanciament social, podem reduir considerablement la magnitud de la propera onada. Reduir la taxa de transmissió en un 50 % la podria evitar completament".

 

Fonts

 The Lancet

 ISGlobal


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin