Inicia
SegurCaixa Adelas

Set dades que relacionen salut i medi ambient

 

Investigadors d'ISGlobal, amb el suport de la investigadora Cristina O'Callagham, demostren l'estreta relació entre salut i medi ambient.

Tal com expliquen els experts de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa", l'origen de nous patògens com la SARS-CoV-2 prové de la degradació ambiental, de manera que l'actual pandèmia de la COVID-19 no fa sinó evidenciar la connexió que hi ha entre la nostra salut i el medi ambient. Així, des del seu punt de vista, protegir el medi ambient i adoptar un enfocament de salut planetària és una estratègia essencial per evitar altres crisis de salut importants en el futur.


Set dades reveladores

A ISGlobal, amb el suport de la microbiòloga Cristina O'Callagham, experta en salut planetària d'aquesta entitat, han recopilat set dades que evidencien l'íntima relació entre la nostra salut i el medi ambient:

1.     Tres de cada quatre noves malalties (com la COVID-19) tenen un origen animal. El nombre de virus desconeguts és enorme (al voltant de 320.000 només en mamífers).

2.     Com menor és la biodiversitat, major és el risc de transmissió de malalties: la pèrdua de biodiversitat agreuja el risc i la incidència de malalties infeccioses.

3.     El 31 % dels brots de malalties infeccioses emergents estan vinculats a la desforestació. Des del 2000, hem reduït 2,3 milions de km2 (equivalent a gairebé tota la superfície de Groenlàndia) de bosc primari. La desforestació facilita un contacte més proper entre persones i animals salvatges, creant un major risc de malalties zoonòtiques.

4.     Mitigar el canvi climàtic pot evitar 250.000 morts a l'any. Aquesta variació del clima terrestre té efectes directes sobre la nostra salut: augment de malalties respiratòries i cardiovasculars, cops de calor, malalties transmeses per vectors i desnutrició. El canvi climàtic també produeix efectes indirectes: sobre la nostra salut causats per l'augment de la pobresa, la migració massiva i els conflictes violents.

5.     La producció mundial insostenible d'aliments representa un perill per a les persones i el planeta. La paradoxa de la fam i l'obesitat: vivim en un món on la fam crònica afecta més de 850 milions de persones, mentre que altres 500 milions pateixen obesitat.

6.     La contaminació de l'aire mata set milions de persones a tot el món cada any. nou de cada deu persones respiren un aire que conté alts nivells de partícules o gasos contaminants. Si reduïm ara els contaminants de l'aire, podríem frenar l'augment de l'escalfament global en 0,6 °C per al 2050.

7.     L'aigua contaminada fa emmalaltir 1.000 milions de persones cada any. L'aigua en mal estat pot transmetre malalties com diarrea, còlera, disenteria, febre tifoide i poliomielitis.


Font

ISGlobal

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin