Inicia
SegurCaixa Adelas

Serveixen d’alguna cosa les dietes detox?

 

Des de finals del segle XIX s'han preconitzat diversos tipus de dietes amb justificacions mèdiques diverses. Motius com la millora del nivell de vida, d'una banda, i la sobrecàrrega d'ansietat i estrès de la vida actual, de l'altra (sobretot a les grans ciutats), ha fet que el nombre incrementi. Així, les dietes detox, encaminades a netejar l'organisme, es tornen cada vegada més populars.

Què és una dieta detox?

D'acord amb Ignacio Secades Ariz, especialista en endocrinologia a l'Hospital Vithas Nuestra Señora de América (Madrid), "Són règims alimentaris que preconitzen durant uns dies o de manera continuada canvis dietètics. Tenen la finalitat d'eliminar de l'organisme toxines o substàncies nocives, fet que procuraria una millora de salut, energia, estat vital, desaparició de molèsties digestives i en ocasions pèrdua de pes. Els principis bàsics de les dietes detoxificants, en general, són el dejú parcial i el consum de més aliments purs, naturals i ecològics. En ocasions, es fan amb preparats comercials convenients, amb aportacions suficients de nutrients, vitamines i antioxidants o acompanyats de la venda de productes de micronutrició i cosmètica".

Quan s'han de fer?

No hi ha evidència científica i mèdica clara de les bondats mèdiques d'aquestes dietes. "Des del punt de vista conceptual, les dietes detoxificants responen a dues necessitats: d'una banda, el cas de prevenció i tractament de malalties com infeccions urinàries, còlics renals, patologies cardíaques i fins i tot càncer, aquest darrer preconitzat per corrents de l'anomenada medicina alternativa, ja que com que són dietes alcalines, basades en el convenciment que afecten l'acidesa (Ph) de la sang i l'orina, en provoquen la disminució, fet que millorarà el benestar i l'augment d'energia. De l'altra, el cas que es recomani una dieta depurativa, ja que aquesta mena d'alimentació ajudaria a netejar els òrgans, imitant els efectes que de manera natural fa el sistema immunològic. Amb aquesta finalitat s'ingereixen infusions i aliments crus com fruita i verdura antioxidant, etc.", explica Secades.

S'han de fer amb control mèdic?

"No hi ha inconvenient a fer-les quan són l'inici d'una reflexió personal sobre una millora dels hàbits dietètics i de vida i quan un professional mèdic especialista en endocrinologia i nutrició o nutricionista qualificat les dirigeixi. El personal sanitari responsable de qualsevol mena de dieta ha de fer una història clínica del pacient. Hi ha de constar antecedents familiars, personals, hàbits dietètics, situació anímica del pacient, tractaments, exploració física, analítiques i eventuals exploracions complementàries", aclareix l'expert consultat.

Millor un canvi d'hàbits que una acció puntual

Tal com explica Secades, "Qualsevol dieta, ja sigui amb propòsit de millora de la qualitat de vida o d'aprimament, ha d'estar adreçada a mantenir una sèrie d'estratègies que modifiquin i millorin els nostres hàbits alimentaris, més per al llarg termini que per a uns dies concrets. Aquesta millora d'hàbits alimentaris passa per aprendre a comprar, seleccionar, cuinar i preparar els aliments de manera adequada; iniciar o augmentar l'activitat física de manera regular i canviar l'estil de vida, modificant els mals hàbits i incorporant els bons de manera gratificant".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​