Inicia
SegurCaixa Adelas

Sol sí, però amb precaució

 

La major part de la població espanyola és conscient dels perills del sol sobre la pell. No obstant això, moltes persones no es protegeixen de manera responsable.

Segons dades de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), a Espanya es diagnostiquen uns 3.600 casos anuals de càncer de pell. Es registren casos pràcticament a qualsevol edat, tot i que la majoria es diagnostiquen entre els 40 i els 70 anys. Amb l'objectiu d'augmentar la conscienciació sobre els riscos d'una exposició solar inadequada, els laboratoris La Roche-Posay, en col·laboració amb l'AECC, l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) ha llançat la I Campanya Posa't en marxa contra els danys del sol.

Dades recollides
La iniciativa, que s'ha dut a terme a les ciutats de Madrid i Barcelona, ha fet més de 750 revisions i ha completat 337 informes de revisió de pigues amb 22 de sospitoses (3 eren melanomes, 10 eren casos de carcinoma basocel·lular, 3 de carcinoma epidermoide i 7 eren casos que requerien una altra mena d'anàlisi). Això vol dir que 1 de cada 15 persones que es va revisar les pigues tenia un tipus de càncer de pell o una piga sospitosa.

Teoria bona, però pràctica dolenta
Segons els resultats triats, tot i que el 95% dels enquestats és conscient que hi ha una relació directa entre el càncer de pell i l'exposició solar, el 37% declara que no fa servir fotoprotector en l'exposició solar i més de la meitat no ho fa en els dies ennuvolats. El 64% dels participants va afirmar que mai no s'havia fet una revisió de la pell, el 39% va reconèixer que s'exposa al sol de 12 a 14 h, quan la incidència de radiació solar és més gran. A més, el 50% declara que no fa servir cap altre mitjà de protecció (ulleres o barrets), i un 63% assegura que s'ha cremat durant l'última exposició.

La importància de la conscienciació
Segons els organitzadors de la campanya, "La incidència del càncer de pell continua creixent d'una manera exponencial al nostre país i, tot i que la població general és conscient de la relació directa entre una inadequada exposició solar i el càncer de pell, els seus hàbits davant el sol demostren el contrari. Per això és fonamental fer campanyes de conscienciació i prevenció".​

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas