Inicia
SegurCaixa Adelas

Tabaquisme passiu en l’embaràs i problemes respiratoris en infants

 

Multitud d'estudis previs han demostrat els efectes negatius del tabac en el fetus quan la mare és fumadora. Aquesta recerca posa de manifest que l'exposició passiva al fum durant la gestació també és perjudicial per al futur infant. El treball ha estat dirigit per Manolis Kogevinas, codirector i investigador del CREAL, centre aliat d'ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona).

Com s'ha fet l'estudi?

L'objectiu de l'estudi era demostrar que el tabaquisme passiu durant l'embaràs influeix en la salut pulmonar de l'infant. Per a això, els investigadors van disposar de les dades de 27.993 parelles mare-fill de 15 cohorts europees de naixement. Segons les dades, els infants amb mares que havien estat fumadores passives quan estaven embarassades tenien un 11 % més de probabilitats de desenvolupar problemes respiratoris com ara sibilacions en els dos primers anys de vida. A més, si la mare també havia estat exposada al fum abans i després de l'embaràs, el risc de sibilacions arribava al 29 %. Si les mares havien fumat durant l'embaràs i l'infant estava exposat al fum els dos primers anys de vida, el risc de sibilacions arribava al 74 %. Si els pares dels infants tenien al·lèrgies, aquest risc també augmentava.

Evitar el fum en l'embaràs

Tal com explica Manolis Kogevinas, "Els resultats obtinguts posen de manifest la importància de protegir les dones embarassades i els nens petits del tabaquisme passiu, de manera que tenen importants implicacions per a la salut pública. És fonamental que les dones embarassades evitin l'exposició activa i passiva al fum del tabac per la salut dels fills", conclou.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

European Respiratory Journal

ISGlobal

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin