Inicia
SegurCaixa Adelas

Tenir un nivell educatiu baix afecta el cor

 

L'estudi, que ha dut a terme Yasuhiko Kubota, estudiant de malalties cardiovasculars de la Universitat de Minnesota, Minneapolis (Estats Units), i els seus companys, es basa en un gran estudi multiracial, i té com a objectiu posar de manifest la relació que hi ha entre el risc cardiovascular i el nivell educatiu de les persones. Els autors també van tenir en compte altres factors socioeconòmics com ara el nivell d'ingressos de l'individu i l'ocupació dels pares.


Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors van comptar amb la participació de 13.948 persones blanques i afroamericanes, d'entre 45 i 65 anys i sense cap episodi cardiovascular anterior a l'inici de l'estudi, a les quals es va fer un seguiment de 26 anys (1987-2003). Quan es va acabar el seguiment, l'equip de Kubota va documentar 4.512 accidents de malalties cardiovasculars i 2.401 morts no relacionades amb problemes cardíacs.


Estudis i risc cardíac: una relació més forta entre els homes

D'acord amb les dades, el risc registrat de patir un accident cardiovascular va ser d'un 59 % per als participants homes que només tenien una educació escolar primària, i d'un 42 % per als que tenien una educació superior. En el cas de les dones, la diferència va ser encara més sorprenent: les que només havien rebut una educació escolar primària tenien un 51 % de risc de MCV, mentre que entre les que tenien estudis superiors el risc de patir una MCV es va reduir al 28 %.


L'educació, el factor amb més pes

A l'hora de relacionar el risc cardiovascular amb altres factors socioeconòmics, com ara el nivell d'ingressos o la professió dels pares, els investigadors van constatar que els beneficis cardiovasculars de l'educació continuaven sent els més clars. D'acord amb l'informe emès pels autors, "les persones que tenien nivells baixos d'educació presentaven un risc superior al 50 % de patir una MCV al llarg de la vida. Els bons resultats educatius presentaven una relació inversa al risc de patir una MCV, independentment d'altres característiques socioeconòmiques importants. Aquestes dades posen de manifest la necessitat d'esforçar-se per reduir les desigualtats en matèria de MCV relacionades amb les disparitats educatives".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Jama Network​

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​