Inicia
SegurCaixa Adelas

Tens diabetis de tipus 3?

 

Amb el terme "tipus 3", la Federació de Diabètics Espanyols (FEDE) reconeix que la diabetis no només canvia la vida de la persona a la qual se li diagnostica, sinó que també afecta la dels seus éssers estimats: família, parella, pares o amics.

Aprendre a conviure amb la diabetis

Després d'anys de treball amb pacients i familiars, els experts de la FEDE constaten que és necessari que el "tipus 3" aprengui a conviure amb la diabetis i conegui les característiques d'aquesta patologia, ja que d'això dependrà el fet de poder donar suport i entendre què li passa al seu familiar. L'estudi "Actituds, desitjos i necessitats de les persones amb diabetis (DAWN2)" revela que un 63 % dels familiars de persones amb diabetis tenen por i ansietat davant d'un empitjorament sever de la patologia del seu ésser estimat. Estan preocupats principalment per les hipoglucèmies: un 66 % dels enquestats confessa que tem que els seus familiars pateixin una hipoglucèmia nocturna per no haver pogut oferir la màxima atenció necessària.

Formació, diàleg i actitud

La persona que té diabetis de tipus 3 ha de tenir una actitud positiva, donar suport al seu ésser estimat amb diabetis dia a dia, preguntar-li, sense carregar-lo, com es troba i què necessita. D'acord amb Andoni Lorenzo Garmendia, president de la FEDE, "El diàleg és la clau perquè puguem entendre què li passa a la persona amb diabetis. L'experiència ens diu que quan un dels cònjuges té aquesta patologia o quan debuta a un fill, la convivència i el dia a dia són més complexos, i fa que de vegades sorgeixin conflictes que s'han de solucionar a través del diàleg, perquè una patologia crònica no només la pateix el pacient, sinó també l'entorn". És important que el "tipus 3" aprengui tot el que sigui necessari sobre la diabetis. El coneixement és crucial, per exemple, en el cas concret que el familiar tingui una hipoglucèmia greu.

La diabetis, en xifres

La diabetis ha ocupat un lloc protagonista aquest 7 d'abril, Dia Mundial de la Salut, a causa de la creixent incidència de la patologia. Actualment, la diabetis afecta 415 milions de persones al món, prop de 6 milions a Espanya. D'acord amb les dades, si la diabetis continua evolucionant a aquest ritme, el 2040, 1 de cada 10 adults podria desenvolupar diabetis de tipus 2. Per tot això, des de la FEDE subratllen que és fonamental apostar per la prevenció de patologies cròniques com la diabetis.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

FEDE

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin