Inicia
SegurCaixa Adelas

Treballar molt afavoreix l’estrès i fa créixer el risc d’accident cerebrovascular

 

D'acord amb les conclusions de diversos estudis, les persones que treballen durant un nombre elevat d'hores tenen més risc de patir un accident cerebrovascular. Això no obstant, fins ara no s'havia investigat la relació entre les jornades laborals llargues amb la fibril·lació auricular, l'arítmia cardíaca més comuna i el factor de risc d'accident cerebrovascular. Un estudi recent, dut a terme per Mika Kivimäki, del Departament d'epidemiologia i salut pública de l'University College de Londres (Regne Unit), ha examinat el risc de fibril·lació auricular entre persones que treballen moltes hores (≥ 55 cada setmana) i les que treballen un temps normal d'hores (35-40 hores cada setmana).


Com s'ha fet l'estudi?

Per obtenir conclusions, l'equip de Kivimäki va tenir en compte dades de 85.494 homes i dones treballadors amb una mitjana d'edat de 43,4 anys que quan es va començar l'estudi no havien presentat fibril·lació auricular. Les hores de feina dels participants també es van avaluar al començament de l'estudi (1991-2004). El seguiment mitjà de fibril·lació auricular va ser de 10 anys i els casos es van definir fent servir dades d'electrocardiogrames, registres hospitalaris, registres de reemborsament de medicaments i certificats de defunció.


Com més hores, més risc

Els investigadors van identificar 1.061 casos nous de fibril·lació auricular al llarg de l'estudi. Després de dur a terme ajustaments per edat, sexe i situació socioeconòmica, es va concloure que els participants que treballaven més hores tenien un risc 1,4 vegades superior de fibril·lació auricular respecte dels que treballaven un temps estàndard. Les dades es van mantenir invariables després d'excloure els participants amb malaltia coronària o accident cerebrovascular abans o durant el seguiment. Després de considerar altres variables com ara l'obesitat, el consum elevat d'alcohol i la pressió arterial alta, l'associació tampoc no es va veure alterada.


Com s'explica aquesta relació?

Encara que els investigadors de l'estudi no són capaços de determinar per què les jornades laborals llargues afavoreixen la malaltia cerebrovascular, pensen que aquest tipus de jornades poden afectar el sistema nerviós autònom, cas en el qual el risc de fibril·lació auricular augmenta. A més, afegeixen que les persones que treballen durant moltes hores tenen més probabilitats de consumir sovint tabac i alcohol, i també patir més obesitat, sedentarisme i estrès, factors de risc de malaltia cerebrovascular.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

European Heart Journal​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​