Inicia
SegurCaixa Adelas

Tractar la periodontitis per reduir la pressió arterial

 

Atendre degudament la malaltia de les genives o periodontitis redueix la pressió arterial de manera significativa.

 

Una recerca preliminar duta a terme a la Xina i presentada durant les Sessions Científiques de l'Associació Americana del Cor del 2017 conclou que hi ha una relació entre la periodontitis i la pressió arterial elevada.

 

Com s'ha fet l'estudi?

A l'estudi hi van participar 107 persones, dones i homes xinesos més grans de 18 anys, que presentaven "prehipertensió" i malaltia a les genives de moderada a greu. Amb una assignació aleatòria, la meitat dels participants va rebre un tractament estàndard i l'altra meitat va rebre tractament intensiu per a la malaltia de les genives. El tractament estàndard incloïa instruccions bàsiques d'higiene bucal i neteja de les dents amb eliminació de la placa per damunt de la línia de les genives. D'altra banda, el tractament intensiu incloïa les accions estàndards juntament amb la neteja de les arrels amb anestèsia local, un tractament amb antibiòtics i, si calia, extraccions dentals.

 

Els beneficis augmenten amb el temps

Després d'un mes de tractament, la pressió arterial sistòlica (alta) va ser gairebé 3 punts inferior entre els pacients que havien rebut el tractament intensiu, però no es va observar cap diferència significativa en la pressió arterial diastòlica (baixa). Tres mesos després del tractament, la pressió arterial sistòlica va ser gairebé 8 punts menor i la pressió diastòlica va ser gairebé 4 punts menor entre els pacients que havien rebut tractament intensiu. Sis mesos després del tractament, la pressió arterial sistòlica va ser de gairebé 13 punts i la pressió arterial diastòlica va ser gairebé 10 punts inferior entre els pacients que van rebre tractament intensiu.

 

Un estudi capdavanter

Tot i que caldria fer recerca addicional amb pacients de diversos orígens, l'autor principal de l'estudi, Jun Tao, cap del Departament d'Hipertensió i Malaltia Vascular i director de l'Institut de Recerca Geriatria del Primer Hospital Afiliat de la Universitat Sun Yat-sen a Guangzhou (la Xina), declara: "Aquest estudi demostra per primera vegada que la intervenció periodontal intensiva per si mateixa pot reduir els nivells de pressió arterial, inhibir la inflamació i millorar la funció endotelial".

 

Tensió arterial a Espanya

S'anomena tensió o pressió arterial la força que la sang exerceix sobre els vasos sanguinis. Es determina per dos factors: la quantitat de sang i el gruix de les venes o les artèries per les quals circula. El fet de tenir la tensió alta pot causar problemes greus com ara infarts de miocardi o hemorràgies cerebrals. Segons la Societat Espanyola d'Hipertensió – Lliga Espanyola per a la Lluita contra la Hipertensió Arterial, aquest problema de salut afecta el 45,1 % de la població de 35 a 64 anys i el 68,3 % de les persones més grans de 60 anys.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

American Heart Association​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin