Inicia
SegurCaixa Adelas

Un cor agraït és un cor més sa

 

Tal com afirma l’autor principal de l’estudi, Paul J. Mills, professor de medicina de família i salut pública a la Universitat de San Diego: “El nostre estudi constata que les persones agraïdes tenen més bon estat d’ànim, un son millor, menys cansament i millors nivells de biomarcadors inflamatoris relacionats amb la salut cardíaca”. La gratitud és part d’una perspectiva més àmplia que implica apreciar els aspectes positius de la vida. Es pot atribuir a una font externa (com una mascota), a una altra persona o a una entitat no humana (per exemple, Déu). Normalment té un matís espiritual; investigacions previstes asseguren que les persones que es consideren més espirituals presenten més benestar en general.

Perfil dels pacients   

En aquest treball van participar 186 homes diagnosticats d’insuficiència cardíaca asimptomàtica; és a dir, que havien desenvolupat una malaltia cardíaca estructural causada, per exemple, per un atac al cor, però que no mostraven símptomes d’insuficiència cardíaca (falta d’aire o cansament, per exemple). Aquesta etapa asimptomàtica és vital per aturar la progressió de la malaltia i millorar la qualitat de vida, ja que els pacients que tenen insuficiència cardíaca asimptomàtica multipliquen per cinc el risc de mort. 

Com s’ha fet l’estudi?           

Els investigadors van obtenir qualificacions sobre la gratitud i el benestar espiritual a través de proves psicològiques estàndard. Van comparar aquests resultats amb les puntuacions obtingudes pels pacients relatives a símptomes depressius, qualitat del son, cansament, autoeficàcia (creença en la pròpia capacitat per fer front a una situació) i els marcadors inflamatoris. L’equip de Mills va demanar a alguns dels pacients que escriguessin tres coses per les quals estaven agraïts la major part dels dies de la setmana durant vuit setmanes. 

Els més agraïts, els més sans     

Els qui havien obtingut puntuacions superiors en gratitud van presentar també més bon estat d’ànim, son de millor qualitat, més autoeficàcia i menys inflamació (sovint la inflamació pot empitjorar la insuficiència cardíaca). “Els pacients que van escriure diaris de gratitud van mostrar reduccions en els nivells de diversos biomarcadors inflamatoris importants, com també una millora de la variabilitat del ritme cardíac, considerat una mesura de reducció del risc cardíac”, conclou Mills. 


Text elaborat amb la supervisió científica de l’Àrea Assistencial d’Adeslas


On s’ha publicat aquesta notícia?

American Psychological Association.​​