Inicia
SegurCaixa Adelas

Un gran nombre d’infants de Castella-la Manxa pateixen excés de pes

 

Després d'analitzar les dades antropomètriques (pes i talla) de 251.152 menors de 15 anys, nascuts a Castella-la Manxa entre l'1 de gener de 2001 i el 31 de desembre de 2015, l'Associació de Pediatria d'Atenció Primària de la Comunitat (APapCLM) ha determinat que gairebé el 30 % dels menors estudiats presentava excés de pes.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Els autors de la recerca (estudi ESNUPE) van analitzar la història clínica informatitzada dels menors, i van considerar variables com l'últim pes i l'última talla registrats pel pediatre, la data de naixement, el sexe, la zona d'atenció sanitària i pediàtrica de referència i el país de naixement. Després, els paràmetres dels menors es van comparar amb les estadístiques sobre pes que estableix l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

 

Un 18,9 % de sobrepès i un 10,6 % d'obesitat

D'acord amb els resultats, el 68,2 % dels menors analitzats té un pes considerat normal, mentre que un 29,5 % té excés de pes. D'aquests darrers, el 18,9 % pateix sobrepès; el 10,6 %, obesitat i el 2,4 %, obesitat greu. Un altre 2,3 % dels infants analitzats a l'estudi té primesa i un 2 %, talla baixa. Per sexes, la taxa d'obesitat és més elevada entre els nens (12 %) que entre les nenes (9 %), mentre que la franja d'edat amb més problemes d'excés de pes se situa entre els 10 i els 14 anys (43, 9 %).

 

Combatre l'obesitat infantil per prevenir problemes a l'edat adulta

Els pediatres d'atenció primària destaquen com n'és, d'important, seguir una nutrició variada i mantenir un pes adequat els primers anys de vida, eina clau per mantenir una bona salut i prevenir malalties futures. Una de les conseqüències més demostrades de l'obesitat infantil és el desenvolupament de diabetis a edats cada vegada més precoces i la contribució a accidents cardiovasculars. Tal com indica la Dra. Concha Sánchez Pina, presidenta de l'AEPap, les xifres d'obesitat infantil són, des de fa temps, una de les preocupacions principals dels experts, "i tant les autoritats sanitàries com els professionals i les famílies juguem un paper clau per combatre-les". Seguir una dieta sana, fer exercici físic, millorar l'etiquetatge i limitar realment la publicitat adreçada a la població infantil d'aliments i begudes no saludables, són algunes de les mesures que s'han demostrat més efectius en aquest terreny.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

¿Dónde se ha publicado esta noticia?

Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària​

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin