Inicia
SegurCaixa Adelas

Una metaanàlisi revela que la soledat fa augmentar el risc de mortalitat

 

​Un equip de científics de la Universitat Autònoma de Madrid conclou que la soledat és un factor de risc associat a la mortalitat, i que aquesta relació és més estreta entre els homes.

El sentiment de soledat és una sensació subjectiva en què la persona experimenta insatisfacció amb les relacions socials. Per tal d'esbrinar quina relació hi ha entre aquest sentiment i la mortalitat, investigadors del Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut, dirigit pel professor José Luis Ayuso Mateos, i investigadors del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM), han dut a terme un treball exhaustiu de revisió, capdavanter en aquest camp.

Com s'ha fet l'estudi?

L'equip de científics ha dut a terme una metaanàlisi que inclou tots els estudis que s'han centrat en la soledat i la mortalitat i que s'han publicat fins a la data en tots els idiomes. El treball inclou població general, juntament amb població clínica i institucionalitzada, i no té en compte restriccions de temps ni d'idioma. Segons les conclusions, la soledat és un dels factors de risc associats a la mortalitat, i aquesta relació és més estreta entre els homes que entre les dones.

Per què els homes conviuen pitjor amb la soledat?

D'acord amb Laura Rico, l'autora principal de l'article: "Aquesta relació és més estreta entre els homes, i això es pot deure a diversos motius. El primer és que les dones tendeixen a acceptar millor els sentiments de soledat, mentre que els homes reconeixen sentir-se sols quan la severitat i l'impacte d'aquests sentiments són més intensos. El segon fa referència al fet que la soledat està relacionada amb la salut, i de vegades els homes tenen actituds negatives davant de la possibilitat de demanar ajudar als serveis de salut". Rico afegeix que alguns estils de vida no gaire saludables associats a la soledat, com ara el consum de tabac o d'alcohol, són més freqüents entre els homes que entre les dones.

Cal reforçar la connexió entre els serveis socials i els de salut

L'autora principal de l'estudi també afirma que cal reforçar la col·laboració entre els serveis socials i els de salut, i que cal preparar els professionals de la salut per poder identificar les necessitats socials dels pacients perquè els sàpiguen derivar als serveis adequats a temps. D'aquesta manera, s'aconseguiria evitar problemes de salut més greus, una despesa sanitària més elevada i un augment del risc de la mortalitat.

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin