Inicia
SegurCaixa Adelas

Una hipòtesi relaciona la contaminació amb una mortalitat més alta per COVID-19

 

Diversos estudis afirmen que les persones que viuen en zones contaminades són més vulnerables a la COVID-19 i consideren possible que les partícules nocives puguin portar el virus.

Tot i que el coronavirus i els seus efectes sobre la salut encara s'estan investigant, sembla clar que una de les afeccions més esteses associades a aquest virus és la pneumònia. Se sap també que aquesta infecció que inflama els sacs aeris dels pulmons té pitjor pronòstic en llocs amb una alta contaminació. D'acord amb dades recents de la SEPAR (Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica), la contaminació és la causa del desenvolupament o empitjorament de malalties respiratòries com el càncer de pulmó, les pneumònies, la malaltia pulmonar obstructiva crònica o l'asma, d'infeccions respiratòries agudes i de molts altres efectes nocius per a la salut. Malgrat tot això, el 35 % de la població espanyola respira aire contaminat.


Les partícules PM 2,5 i l'empitjorament del coronavirus

Segons els resultats d'un treball dut a terme arreu dels EUA per investigadors de la Universitat de Harvard, hi ha una associació directa entre major mortalitat per coronavirus i nivells més alts de partícules PM 2,5 (aquelles amb un diàmetre inferior a 2,5 micres). Les seves dades revelen que l'augment d'un sol microgram per metre cúbic a la concentració d'aquestes partícules fa pujar un 15 % la taxa de mortalitat. D'acord amb declaracions de Xiao Wu, un dels autors de l'estudi, a l'Agència de Notícies SINC, "Hi ha un gran solapament entre les causes de mort en pacients amb COVID-19 i les patologies que provoca l'exposició a llarg termini a les fines partícules PM 2,5, que contenen microscòpics sòlids o gotes de líquid prou petites com perquè puguin inhalar i causar seriosos problemes de salut".


Les concentracions de NO2 també empitjoren la situació

Un altre estudi dut a terme per científics de la Universitat Martí Luter de Halle-Wittenberg (Alemanya) sobre les concentracions de diòxid de nitrogen (NO2), una substància nociva que expulsen els vehicles, revela que el 78 % de les 4.443 morts per coronavirus registrades el 19 de març de l'any 2020 van tenir lloc en quatre regions del nord d'Itàlia i a Madrid, de manera que se sospita que la contaminació persistent en aquestes zones podria haver empitjorat la salut general dels seus habitants. Per arribar a aquesta conclusió els autors van fer servir imatges de contaminació preses pel satèl·lit europeu Sentinel 5P. De moment és només una hipòtesi, però suposa també un important punt de partida per a posteriors estudis sobre el tema.

 

SEPAR

Agencia SINC

Universidad de Harvard

 

 Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin