Inicia
SegurCaixa Adelas

Una llei contra la incitació a l’anorèxia

 

Segons aquesta iniciativa, les agències o empreses que contractin models amb un iMC inferior a 18, a França s’hauran d’enfrontar a multes de fins a 75.000 euros i a penes de fins a 6 msos de presó. L’Organització Mundial de la Salut considera que un IMC inferior a 18 indica desnutrició, per sota de 17 punts, desnutrició severa i per sota de 16, fam. 

Models saludables

La proposta, que ha dut al Parlament el diputat Olivier Veran, neuròleg de l’Hospital Universitari de Grenoble, ha tingut el suport de la ministra de Salut, Marisol Touraine, qui ha declarat: “Resulta preocupant que hi hagi models excessivament primes. És important transmetre a les noies joves que les models s’han d’alimentar bé i cuidar la salut”.

Advertència: “foto retocada”

La llei contra la incitació a l’anorèxia també observa la necessitat d’esmentar obligatòriament si s’ha fet servir Photoshop per alterar la silueta de les persones que apareixen a les imatges. A més, les pàgines d’internet que fan “apologia de la primesa” també es perseguiran i es tancaran. S’estima que l’anorèxia afecta a França 30.000- 40.000 persones, el 90% de les quals són adolescents.   

Situació a Espanya 

La taxa de prevalença de trastorns de la conducta alimentària (TCA) en la població adolescent d’Espanya és d’aproximadament el 4,1 - 4,5%. L’anorèxia diagnosticada se situa al voltant del 0,3%, la bulímia, en el 0,8% i el TCA no especificat afecta al voltant del 3,1% de la població femenina d’entre 12 i 21 anys. Tot i que a casa nostra no hi ha ara mateix cap projecte de llei que busqui combatre els TCA, fa més d’una dècada que es duen a terme accions contra aquests trastorns. S’han promogut acords amb important firmes de roba per no marginar les talles grans, s’han aplicat mesures contra la primor extrema de les models (des del 2006 l’IMC mínim per desfilar a la Mercedes-Benz Fashion Week de Madrid és de 18) i des de fa dos anys una subcomissió del Congrés busca, analitza i tanca els webs pro anorèxia (Pro-Ana) i pro bulímia (Pro-Mía).


Text elaborat amb la supervisió científica de l’Àrea Assistencial d’Adeslas


On s’ha publicat aquesta notícia?

Assemblée Nationale France​

ADANER (Asociación para la Defensa de la Atención a la Anorexia Nerviosa)​​