Inicia
SegurCaixa Adelas

Ús responsable dels antibiòtics

 

Els "súper bacteris" resistents als antibiòtics són una amenaça global. D'acord amb els experts, si no es prenen mesures urgents, l'any 2050 els bacteris resistents als fàrmacs disponibles actualment provocaran 10 milions de morts l'any arreu del món. Actualment, les resistències antimicrobianes ja maten 26.000 persones a Europa cada any i provoquen infeccions greus a més de quatre milions. Espanya és un dels països més exposats a aquest perill. El 18 de novembre, Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics, l'Associació per al Descobriment de Nous Antibiòtics a Espanya (AD-ES) va posar de manifest la necessitat d'educar la població en l'ús responsable d'aquests fàrmacs i també de mantenir el compromís amb la recerca de nous tractaments per combatre els bacteris multiresistents.


Com més utilització, menys eficàcia

La resistència als antibiòtics és la capacitat d'un germen per resistir els efectes d'un fàrmac tot i que inicialment fos sensible a la seva acció. Aquest fenomen està relacionat amb l'ús descontrolat dels antibiòtics: com més es consumeixen, més taxes de resistència. Perquè continuïn sent eficaços és imprescindible restringir-ne el consum i prendre'n només quan siguin beneficiosos i necessaris per al pacient:  "En infeccions bacterianes, indicant l'antibiòtic que actuï selectivament sobre el microorganisme responsable de la infecció, aplicant la dosi precisa i durant el temps recomanat, però no més, per poder controlar la infecció", expliquen des del Grup de Treball de Patologia Infecciosa de l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (AEPap).


Els espanyols prenen massa antibiòtics

Segons les dades de l'últim Eurobaròmetre, Espanya és el país on més ha crescut el consum d'antibiòtics en el conjunt de la Unió Europea, amb un increment de nou punts percentuals en només dos anys (de 2013 i 2015), davant de la caiguda mitjana del 6 % en el consum en el conjunt de països europeus. A més, el 47 % dels espanyols ha pres antibiòtics el darrer any, fet que situa el nostre país al cap de la UE, només per darrere de Malta. Aquest percentatge és més del doble del que s'ha registrat a Suècia o a Holanda (18-20 %). Però, el més greu, segons Domingo Gargallo-Viola, president d'AD-ES, és que "Un important percentatge dels consumidors no sap realment per què serveixen els antibiòtics. De fet, gairebé la meitat dels espanyols creu que els antibiòtics són efectius contra els virus, cosa que no és certa". Els experts assenyalen que, per aconseguir un ús prudent dels antibiòtics, és fonamental augmentar els coneixements de la població sobre aquest tema.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas​

On s'ha publicat aquesta notícia?

Dia Europeu per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics

Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (AEPap)

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin