Inicia
SegurCaixa Adelas

Videojocs en 3D: bons per a la memòria

 

Un equip de neurobiòlegs de la Universitat de Califòrnia a Irvine (EUA) demostra el potencial innovador dels enfocaments virtuals per ajudar les persones que perden memòria, a mesura que envelleixen o pateixen de demència.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Els autors de l'estudi Craig Stark i Dane Clemenson de l'UCI's Center for the Neurobiology of Learning & Memory, van reunir estudiants universitaris no jugadors per jugar, o bé amb un videojoc de dues dimensions (Angry Birds) o bé amb un de tres dimensions (Super Mario 3D World) durant 30 minuts cada dia durant dues setmanes. Abans i després d'aquest període, els estudiants es van sotmetre a proves de memòria que reflectien el funcionament de l'hipocamp del cervell, la regió associada amb l'aprenentatge complex i la memòria. Se'ls van mostrar imatges dels mateixos objectes, objectes nous i altres que diferien lleugerament dels elements originals i se'ls va demanar que els classifiquessin. Tal com afirma Stark, el reconeixement de les imatges lleugerament alterades requereix l'hipocamp i, segons una investigació anterior feta per ell mateix, la capacitat de fer-ho disminueix clarament amb l'edat. Això explicaria perquè és tan difícil aprendre noms nous o recordar on s'ha deixat un objecte a mesura que s'envelleix.

 

Beneficis notables

Els estudiants que van jugar amb el videojoc en 3D van millorar les puntuacions a la prova de memòria, mentre que els jugadors de 2D no ho van fer. La diferència no era petita: el rendiment de la memòria va créixer un 12 %, la mateixa quantitat que, normalment, disminueix entre els 45 i els 70 anys. Estudis previs en rosegadors han demostrat que explorar l'entorn dóna com a resultat el creixement de neurones noves que garanteixen el circuit de memòria de l'hipocamp i augmenten les xarxes de senyalització neuronal. Stark va destacar alguns punts en comú entre el joc en 3D amb el qual els ésser humans van jugar i el medi ambient en el qual van explorar els rosegadors, qualitats que no apareixen al joc en 2D.

 

Gimnàstica cerebral molt completa

A diferència dels programes d'entrenament del cervell típics, els videojocs no s'han creat per estimular processos específics, sinó que s'han dissenyat per submergir els usuaris en un altre món. Estimulen molts processos cognitius alhora, inclosos el visual, l'espacial, l'emocional, el de motivació, el d'atenció, el de pensament crític, el de resolució de problemes i el de la memòria de treball. "Els videojocs "immersius" poden proporcionar experiències enriquidores que es tradueixen en guanys funcionals", diu Stark.

 

Estimular l'hipocamp des del sofà

"Sovint es recomana un estil de vida actiu com a factor real per frenar l'envelliment cognitiu. No tots podem viatjar pel món a les vacances, però podem fer altres coses per mantenir-nos compromesos i actius des d'un punt de vista cognitiu. Els videojocs poden ser una ruta bonica i viable", conclou Stark.​

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

UCI News (Universitat de Califòrnia a Irvine)​

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​