Inicia
SegurCaixa Adelas

Virus del Zika, dades que cal considerar

 

El virus del Zika es transmet als humans, principalment, a través de la picada de mosquits infectats. Els símptomes, que no sempre es manifesten, inclouen febre, dolor articular, erupció cutània i ulls vermells (conjuntivitis). La malaltia generalment és lleu i presenta símptomes que duren des de diversos dies i fins a una setmana. Són estranys els casos de malaltia greu que requereixin que el pacient sigui hospitalitzat. Contraure el virus del Zika és perillós en cas d'embaràs, ja que pot afectar el desenvolupament cerebral del fetus i produir microcefàlia.

Situació a Espanya

Segons l'OMS, al continent americà el nivell d'alarma per aquest virus és excessivament alt. Però, de moment, l'alarma a Europa és molt baixa. Al nostre país s'han detectat tres casos, tots en viatgers procedents del Brasil, país on el virus està més estès de moment. Els mosquits transmeten el virus del Zika d'una persona a una altra. L'adquireixen quan s'alimenten d'una persona infectada. Després, passen aquest virus quan piquen d'altres persones.

Altres formes de contagi

Tot i que la forma més freqüent de contreure el virus és a través de la picada d'un mosquit, també es pot propagar d'una mare al bebè a l'úter o en el moment del part, tot i que és poc comú. Hi ha evidències de transmissió a través de les transfusions sanguínies. Un home amb el virus del Zika pot transmetre la malaltia a les seves parelles sexuals. El virus roman el semen més temps que a la sang, si bé es desconeix per quant de temps hi pot estar. No se sap si les dones amb el Zika poden transmetre la malaltia a les seves parelles sexuals. El virus no es propaga a través de la llet materna.

Evitar el virus del Zika

Per prevenir contagis, els experts recomanen protegir-se de les picades dels mosquits quan es viatja a països amb alt risc de contreure la malaltia. Les àrees en les quals es presenta el virus poden canviar, és fonamental consultar el lloc web dels CDC per veure la llista més recent de països afectats i conèixer les recomanacions més recents de seguretat sobre viatges. En cas d'embaràs, el més recomanable és posposar els viatges a les zones afectades. Les dones que estan pensant quedar-se embarassades s'haurien d'abstenir de tenir relacions sexuals o tenir-les amb protecció si la seva parella ha viatjat fa poc a una àrea on hi hagi presència del virus del Zika. Això inclou relacions sexuals vaginals, anals i orals.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

OMS

CDC

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin