Inicia
SegurCaixa Adelas

Tornada a l’escola i mals de cap

 

Metges del Nationwide Children's Hospital dels EUA demostren que els mals de cap en els infants augmenten durant la tardor, i associen aquesta tendència a l'estrès i els canvis de rutina i son que suposa la tornada a l'escola.

Com s'ha fet el treball?

La recerca, conduïda per Ann Pakalnis, professora de l'Ohio State University College of Medicine, i el seu company neuròleg Geoffrey Heyer, parteix d'una anàlisi retrospectiva d'unes 1.300 visites fetes a urgències entre el 2010 i el 2014. Els resultats constaten un increment en els mals de cap a la tardor en infants des dels 5 fins als 18 anys.

Diferències entre nens i nenes

Segons les dades, els mals de cap són freqüents en els menors de cinc a nou anys. En els nens, aquests tendeixen a millorar en l'adolescència. "Sovint, les migranyes apareixen en les nenes a l'època de la pubertat i, per desgràcia, tendeixen a persistir fins a l'edat adulta", comenta la doctora.

Per què a la tardor?

L'increment dels mals de cap a la tardor es pot atribuir a una sèrie de factors, incloent-hi l'estrès acadèmic, els canvis de rutines i un augment de l'activitat extraescolar. Altres desencadenants comuns del mal de cap són la falta de son, saltar-se els àpats, la mala hidratació, l'excés de cafeïna, la manca d'exercici i passar massa temps davant d'una pantalla.

Cefalees tensionals i migranyes en infants

Els mals de cap més vistos pels metges són les migranyes i les cefalees tensionals. Les migranyes són menys comunes en els nens, però són molt severes en relació amb el dolor que els menors estan acostumats a experimentar. Se solen associar amb nàusees, vòmits i sensibilitat a la llum, el so i l'olor. Les cefalees tensionals es manifesten com una sensació de pressió al cap que, tot i que genera incomoditat, no impedeix que els infants continuïn la seva activitat normal.

Eines per lluitar-hi en contra

Segons Howard Jacobs, especialista en mal de cap a Nationwide Children's Hospital, els mals de cap sovint es poden prevenir fent tres àpats al dia, dormint prou a la nit sense necessitat de fer migdiada durant el dia, prenent prou líquids i esforçant-se per eliminar les tensions que ha tingut el nen durant el dia. Els medicaments per al dolor com el paracetamol o l'ibuprofè també poden ser útils, però és possible que empitjorin els mals de cap si es prenen massa sovint. Si els dolors són molt forts, canviants o continuats, l'expert recomana als pares que treballin amb el metge per saber gestionar-los i prevenir-los.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Nationwide Children's Hospital ​​