Icono home Juntos
ES · CAT
Juntos de SegurCaixa Adeslas logotipo

Al teu costat, protegint tot el que t’importa

Cura emocional per als sèniors enfront del coronavirus

El confinament, sumat a l’amenaça real que suposa la Covid-19 per a la nostra gent gran, els pot afectar molt negativament l’estat d’ànim.

Cuidado emocional de los más mayores

Les persones de més de 65 anys tenen més probabilitats de contraure malalties infeccioses i, el que és més important, tenen més risc de complicacions.1

A causa de l’elevada esperança de vida dels països desenvolupats, un gran nombre de persones és especialment vulnerable davant les infeccions. L’arribada de la Covid-19 a països com el nostre, el més longeu del món2, constitueix una amenaça real i greu per a una part important de la població. La dura realitat de la malaltia per als adults grans, sumada al confinament al qual es veuen sotmesos, els situa en una situació psicològica difícil per a la qual no sempre tenen recursos.

Com els podem ajudar psicològicament?

La quarantena és especialment difícil per als grans que tenen deteriorament cognitiu o demència, ja que estar aïllats pot fer que es tornin més ansiosos, irritables, estressats, agitats, retrets o desconfiats. Des del Comitè Permanent Interinstitucional de l’ONU (IASC, segons les sigles en anglès), han emès un informe3 complet sobre salut mental i aspectes psicosocials enfront del coronavirus en el qual s’inclouen estratègies útils per protegir la gent gran i ajudar-la a passar aquest mal tràngol el millor possible. Aquests són alguns dels consells que ofereixen:

IMPORTANT: és molt possible que la gent gran del teu entorn estigui espantada i estressada, en sentir-se dèbil enfront de la Covid-19. Fins i tot tendeixen a minimitzar el problema i ofereixen una resistència per no complir les recomanacions sanitàries. Per això, sempre que t’hi comuniquis, esforçat per ser-hi tan empàtic i afectuós com puguis, i sobretot molta paciència per explicar-los amb exemples la importància de cuidar-se la salut en aquests moments.

FONTS

1. How to boost your immune system. Harvard Medical Schoool. Septembre, 2014.

2. Índice Bloomberg. Science Daily. Novembre, 2018.

3. Briefing note on addressing mental health and psychosocial aspects of COVID-19 Outbreak-Version 1.0. IASC. Inter Agency Standing Committee.

ALTRES ARTICLES

Ara, més que mai, t’has de moure Consells per enfortir el sistema immune Treballar durant la quarantena