Icono home Juntos
ES · CAT
Juntos de SegurCaixa Adeslas logotipo

Al teu costat, protegint tot el que t’importa

Desmentint mites sobre la Covid-19

A les xarxes hi ha molta informació sobre el coronavirus, però no tota és certa. A Adeslas volem que tinguis la informació més fiable, per això dediquem aquest post a desmuntar mites.

Falsos mitos coronavirus

Davant l’allau d’informacions errònies o inexactes sobre el coronavirus que hi ha a les xarxes, l’Organització Mundial de la Salut (OMS)1 ha emès un document dedicat específicament a desmuntar falsos mites sobre el tema.

El virus Covid-19 no es transmet en àrees amb climes càlids i humits. FALS

Segons l’evidència fins al moment, el virus Covid-19 es pot transmetre en totes les àrees, incloent-hi les que tenen clima càlid i humit.

Prendre un bany calent prevé la malaltia per coronavirus. FALS

La temperatura corporal normal d’una persona es manté entre els 36,5 °C i els 37 °C, independentment de la temperatura del bany o de la dutxa. A més, prendre un bany amb aigua extremadament calenta pot produir cremades.

Els mosquits poden transmetre el coronavirus. FALS

Cap evidència suggereix que el coronavirus pugui ser transmès per mosquits. Sí que està demostrat que es propaga a través de gotes generades quan una persona infectada tus o esternuda, o a través de la saliva o les secrecions nasals.

Els assecadors de mans maten el coronavirus. FALS

Els assecadors de mans no són efectius per matar el virus Covid-19.

Els llums UV maten el nou coronavirus. FALS

Aquest tipus de llums no s’han de fer servir per esterilitzar les mans o altres àrees de la pell, ja que la radicació UV pot causar irritació a la pell.

Ruixar-se amb alcohol o clor mata el coronavirus. FALS

Una vegada que la infecció s’ha produït, ruixar-se amb aquestes substàncies no la pot aturar. A més, fer-ho pot causar danys als ulls i la boca. L’alcohol i el clor serveixen per desinfectar superfícies, però s’han de fer servir amb precaució, seguint les instruccions marcades pel fabricant.

Les vacunes contra la pneumònia protegeixen contra el coronavirus. FALS

Cap vacuna concebuda per protegir l’organisme contra la malaltia serveix de res contra el coronavirus, ja que es tracta d’un virus nou i necessita la seva pròpia vacuna.

Netejar-se el nas amb solució salina protegeix contra el coronavirus. FALS

Netejar-se el nas regularment amb solució salina pot ajudar a recuperar-se més ràpidament del refredat comú, però no hi ha evidències que això pugui protegir d’infeccions respiratòries com el coronavirus.

Menjar all ajuda a prevenir la infecció amb el nou coronavirus. FALS

L’all és un aliment saludable que pot tenir algunes propietats antimicrobianes. Malgrat això, no hi ha evidència que menjar all pugui protegir del coronavirus.

El coronavirus només afecta la gent gran. FALS

El nou coronavirus pot infectar persones de totes les edats. És cert, no obstant això, que la gent gran i les persones amb afeccions mèdiques preexistents (com asma, diabetis, malalties cardíaques, etc.) sembla que són més vulnerables a emmalaltir greument amb el virus.

Els antibiòtics són efectius per prevenir i tractar el nou coronavirus.2. FALS

Els antibiòtics no s’han d’utilitzar com un mitjà de prevenció o tractament del coronavirus. És cert, però, que algunes persones hospitalitzades per coronavirus poden rebre antibiòtics en cas que tinguin un bacteri concomitant.

FUENTES

1. Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: Myth busters. OMS. Març 2020.

2. Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public.OMS. Març 2020.

ALTRES ARTICLES

L’impacte psicològic del confinament i com reduir-lo Convivint amb el coronavirus Creamos un fondo de apoyo de 160 millones para nuestros prestadores sanitarios SegurCaixa Adeslas aporta 2,7mm € al fondo de ayuda para sanitarios Com explicar als infants el brot de coronavirus Ara, més que mai, t’has de moure Consells per enfortir el sistema immune Treballar durant la quarantena