Inicia
SegurCaixa Adelas

Els hidrats de carboni de qualitat són menys perjudicials per al cor

 

Per dur una dieta saludable és important controlar la quantitat d'hidrats de carboni que es consumeixen i també la qualitat. Un nou estudi dut a terme per investigadors del Projecte SUN (Seguiment Universitat de Navarra), de les facultats de Medicina i de Farmàcia i Nutrició de la Universitat de Navarra (integrants també del grup CIBERobn), ha avaluat l'associació entre la qualitat de carbohidrats en la dieta i el risc de patir una malaltia cardiovascular.


Com s'ha fet l'estudi?

A la recerca, feta per Miguel Ángel Martínez-González, del departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Navarra, hi van participar 17.424 adults de mitjana edat procedents d'Espanya, als quals se'ls va fer un seguiment una mitjana de deu anys. Els autors de l'estudi van considerar els hidrats de carboni de qualitat en funció de quatre factors: que fossin sòlids en lloc de líquids, que tinguessin molta fibra, que els cereals fossin integrals i que fossin d'absorció lenta, és a dir, de baix índex glucèmic.


Un 56 % menys de risc de patir infarts de miocardi

Les dades del treball van demostrar que els participants que ingerien hidrats de carboni de bona qualitat a l'inici de l'estudi van presentar un risc un 56 % menor de patir infarts de miocardi, accidents cerebrovasculars o mort cardiovascular, respecte dels qui consumien hidrats de pitjor qualitat. Tal com sosté l'autor principal de l'estudi: "En el cas dels voluntaris amb més consum de cereals integrals respecte del consum total de cereals, el risc de patir malalties cardiovasculars era un 47 % inferior respecte dels que preferien el consum de cereals refinats i sucres. A més, en els participants que obtenien més del 50 % de l'energia diària procedent d'hidrats de carboni d'alta qualitat, el risc de patir aquests problemes també era clarament inferior".


La qualitat és més important que les calories

Els autors del treball sostenen que és millor substituir cereals refinats, com ara el pa blanc, la brioixeria o la pastisseria, per pa integral, ja que, en igualtat de calories, el risc de patir malalties cardiovasculars és menor. "S'hauria de posar èmfasi no tant en la quantitat d'hidrats com en la qualitat, augmentar el consum de cereals de gra sencer i d'hidrats sòlids en lloc de líquids (presents en els sucs i refrescos, entre d'altres aliments), com també reduir sucres afegits i begudes ensucrades i triar, en canvi, aliments amb un índex glucèmic baix. Totes aquestes recomanacions encaixen perfectament en el patró de dieta mediterrània", explica Itziar Zazpe, investigadora de l'estudi i professora de la Facultat de Farmàcia i Nutrició de la Universitat de Navarra. Aquest estudi s'afegeix a d'altres fets en el Projecte SUN i PREDIMED, que demostren que hidrats de carboni de més qualitat contribueixen a una ingesta adequada de vitamines i minerals, i redueixen el risc d'obesitat.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat de Navarra


​Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin