Inicia
SegurCaixa Adelas

Migranyes: una qüestió de pes?

 

Un equip d'investigadors del Departament de Neurologia de la Universitat Johns Hopkins, Baltimore, Maryland (EUA), en el qual ha participat l'experta en mals de cap i migranyes, Bárbara Lee Peterlin, sosté que un pes extrem, tant per excés com per defecte, pot fer augmentar les probabilitats de patir migranya.

Com s'ha fet l'estudi?

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors han dut a terme un metaanàlisi en què s'han analitzat dotze estudis que reunien dades sobre la incidència de les migranyes i, també, informació sobre l'índex de massa corporal (IMC) dels afectats. A partir d'aquests estudis els investigadors van poder analitzar dades de 288.981 participants.

Un IMC no gaire saludable provoca mal de cap

L'IMC és una mesura que associa la massa i la talla d'un individu; es calcula dividint el pes de la persona en quilos (kg) per l'alçada en metres, elevada al quadrat (m2). Es considera que l'IMC d'una persona està dins de la normalitat quan té uns valors d'entre 18.5 i 24,99 kg/m2. Es considera que una persona té sobrepès quan l'IMC és superior a 25 kg/m2 (i l'obesitat per damunt de 30 kg/m2) i que té primesa per sota de 18.5 kg/m2. Segons els resultats de l'equip de Lee Peterlin, si es compara amb els participants que tenien un IMC normal, les persones obeses presentaven un 27 % més de risc de tenir migranya. Els participants que presentaven un IMC per sota de la normalitat tenien un IMC per sota de la normalitat tenen un 13 % més de probabilitats de patir aquests mals de cap. Segons les dades, a més, tant el risc d'obesitat com el de migranya era més habitual entre les dones i les persones més joves.

Quina relació hi ha?

D'acord amb els autors, la relació entre obesitat i primesa extrema amb la migranya pot ser causada perquè el teixit greixós desprèn molècules que podrien afavorir l'aparició d'aquests mals de cap. Lee Peterlin i els seus companys també assenyalen que l'activitat física, el consum de medicaments i alguns problemes com ara la depressió poden tenir un paper important en aquesta relació entre pes i migranya.

Una investigació en marxa

Com que els resultats es basen en estudis les dades dels quals provenien de la informació que donaven els participants, els investigadors assenyalen que caldrà fer més estudis per determinar si els esforços per mantenir un pes saludable també podrien disminuir el risc de migranya.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Neurology


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​