Inicia
SegurCaixa Adelas

Rematar de cap pot causar commoció cerebral

 

L'estudi Einstein Soccer Study, dut a terme per un grup d'investigadors de l'Albert Einstein College of Medicine i el Montefiore Health System (Nova York), ha volgut descobrir fins a quin punt els cops deliberats que els futbolistes fan quan rematen de cap són més perillosos que els cops que reben de manera accidental durant el joc.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Per obtenir les conclusions, els investigadors han comptat amb la participació de 222 voluntaris (el 79 %, homes), d'entre 18 i 55 anys, que van completar un total de 472 enquestes entre els anys 2013 i 2014. El 37 % dels homes van dir que durant els 15 dies previs havien patit algun cop fortuït al cap i havien rematat unes 44 vegades. Les dones van explicar que al llarg del mateix període havien rematat una mitjana de 27 vegades i un 43 % deien que s'havien donat un cop al cap de manera accidental.

 

Les rematades causen més commoció que els cops accidentals

D'acord amb les dades, gairebé el 20 % dels participants van mostrar símptomes moderats o greus típics d'una commoció cerebral. Els que van admetre que havien rebut més cops accidentals presentaven una probabilitat fins a sis vegades superior de patir aquests símptomes, en comparació dels que n'havien rebut menys. Això no obstant, després d'incloure a les dades les rematades de cap, els investigadors van concloure que els que més sovint "xuten" amb el cap més probabilitats tenen de patir aquests símptomes, independentment dels cops accidentals que rebin.

 

Hi ha risc a llarg termini?

Tal com explica l'autor principal de l'estudi, el neurocientífic Michael Lipton, "Encara que no hi hagi prou informació per afirmar que rematar de cap és dolent o que pot causar dany cerebral, hi ha prou dades per afirmar que, de risc, n'hi ha". Per determinar si "xutar" amb el cap pot derivar en problemes cognitius a llarg termini, caldria fer més estudis en aquesta línia, tal com s'ha fet en el rugbi.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

Neurology​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin