Com gestionar la por dels infants a les agulles
En aquest post parlarem sobre què és la por de les agulles i abordarem algunes estratègies i eines per gestionar-la.
Les anàlisis de sang, les vacunes i els tractaments injectables, entre altres exemples, poden salvar vides, ja que tenen un paper fonamental en la detecció, prevenció i tractament de múltiples malalties. Però per a algunes persones enfrontar-se a una agulla pot suposar tot un repte, especialment en el cas de la canalla.1,2
S’estima que dos de cada tres nens té por de les punxades. Per això, resulta molt útil disposar d’algunes pautes que ens ajudin a controlar aquestes situacions i a gestionar la por que provoquen les agulles en els més menuts.1,3
Què és la por de les agulles?1,2
La por excessiva de les agulles, coneguda també com a tripanofòbia, és una fòbia que fa que la persona temi tant les agulles que no sigui capaç de sotmetre’s a proves mèdiques o rebre tractaments que requereixin usar-les.
La por pot generar crisis d’ansietat, atacs de pànic o, fins i tot, desmais. Aquesta por pot estar causada per haver experimentat anteriorment dolor relacionat amb l’ús d’agulles, però també pot tenir un component biològic.
La por de les agulles genera situacions especialment delicades en la canalla, a qui li resulta més difícil controlar les seves pors.
Estratègies i eines per gestionar la por de les agulles
Hi ha diferents nivells de por de les agulles i, tot i que de vegades és complicat controlar-la, algunes estratègies i eines poden ajudar el teu fill a gestionar la por de la punxada:1-3
- Aigua: és recomanable beure aigua abans d’una extracció sanguínia, així les venes contindran més líquid i l’extracció de sang serà més fàcil. Si l’analítica s’ha de fer al matí, es pot beure més aigua a la nit i a primera hora del matí.
- Anestèsics tòpics: consulta amb el personal sanitari si es pot utilitzar un anestèsic tòpic en crema o aerosol per adormir la pell i mitigar la sensació dolorosa.
- Vibració o refredament: es pot fer servir un dispositiu que es co&l·loca per sobre de la zona de punció i causa una sensació de vibració o refredament que ajuda el cervell a centrar-se en aquesta sensació i redueix la sensació de dolor.
- Tancar els ulls o mirar cap a una altra banda per evitar que vegi l’agulla, que és el desencadenant de la por.
- Mètodes de distracció: com, per exemple, deixar-lo jugar, veure un vídeo o cantar una cançó perquè desviï l’atenció durant la punxada.
- Exercicis de respiració: inhalar i exhalar lentament el tranqui&l·litzarà i l’ajudarà a reduir la reacció del cos a la sensació dolorosa. Podeu fer les respiracions junts perquè aprengui a mantenir els temps i ho faci de manera relaxada.
- Si té diabetis: es pot consultar l’opció d’utilitzar un injecció de raig en lloc d’una agulla per administrar la insulina.
- Consol: el contacte amb el teu fill o simplement el fet d’acompanyar-lo li transmetrà seguretat i l’ajudarà a estar més tranquil i a apaivagar la sensació de por.
A més, també és molt important ajudar-lo a gestionar la por a través de la comunicació:1-3
- Explica-li com serà el procés: què passarà abans, durant i després de la prova.
- Fes servir paraules neutrals: evita paraules com injecció o punxada per limitar els sentiments negatius que li puguin produir. En lloc d’això, es poden usar paraules com ara vacuna, per exemple.
- Entén les seves preocupacions: escolta’l activament i dona-li suport mentre expressa les emocions. Treure o restar importància al que està vivint li pot generar més ansietat.
- Explica-li la necessitat de la prova o el tractament: saber per què es fa i que és bo i positiu per a la seva salut el pot motivar. També és recomanable explicar-li que els professionals sanitaris pretenen ajudar-lo i cuidar-lo, no fer-li mal; és important evitar expressions negatives cap a ells per evitar que els identifiqui com una amenaça.
De vegades pot ser necessari combinar diferents estratègies per adaptar-se a les necessitats i les pors de cada infant. Es pot consultar i co&l·laborar amb el personal sanitari per establir la millor estratègia.2
En la majoria dels casos, seguir aquests consells és suficient perquè la canalla superi les seves pors. Però de vegades, a causa d’experiències passades, l’infant pot mostrar un nivell molt elevat d’ansietat. Quan això passa, potser cal recórrer a l’ajuda d’un expert en salut mental perquè ens orienti i acompanyi en la gestió d’aquestes emocions i sentiments.3
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla de segona infància, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Cómo afrontar la ansiedad causada por los exámenes médicos. Medline Plus. Març 2021.
2Miedo y fobia a las agujas: encuentre formas de manejarlos. Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC). Març 2023.
3Cómo ayudar a los niños (y adultos) a sobrellevar el dolor de las inyecciones. Healthy Children. Octubre 2021.