Per què cal fer dejú abans d’una analítica?

Publicat:
 •
Share

Salut pràctica

Descubre por qué es necesario ayunar antes de una analítica – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post explicarem què és una analítica, els tipus de proves en què cal mantenir el dejú per fer-se l’analítica i algunes recomanacions que s’han de seguir abans de fer-la.


Una anàlisi de sang és una anàlisi de laboratori en què es treballa amb una petita mostra de sang extreta al pacient, i que es fa perquè els metges puguin diagnosticar certes malalties, si els òrgans tenen un funcionament correcte o si els tractaments prescrits donen bons resultats. Els resultats de les anàlisis es poden veure alterats per diferents factors, com ara l’edat, el sexe, si s’està embarassada, els fàrmacs que es consumeixen o la dieta. És per aquest últim factor que cal fer dejú, en alguns casos, abans de fer-se una analítica1,2.

Per a quines analítiques cal fer dejú?

Les analítiques més comunes en què s’ha de fer dejú són1,3:

  • Hemograma complet: són els controls rutinaris utilitzats per mesurar els glòbuls vermells, els glòbuls blancs, les plaquetes, les concentracions d’hemoglobina, els nivells d’hematòcrit i el volum corpuscular mitjà. Aquest estudi permet determinar si es té anèmia, deshidratació, leucèmia o algun trastorn del sistema immunitari o de coagulació, entre molts altres.
  • Proves de glucosa: mesuren el nivell de sucre en sang o la tolerància a la glucosa. Permeten diagnosticar la diabetis i valorar el grau de control en cas de tenir-ne.
  • Proves de lípids: es fan servir per mesurar els triglicèrids i el colesterol (tipus de greix que circulen per la sang) per poder controlar-lo i reduir el risc de patir malalties cardiovasculars.

Què és el dejú?

Dejunar vol dir no menjar ni beure res, tret d’aigua, entre 8 i 12 hores abans de la prova. Esmorzar suc, cafè o altres líquids pot alterar alguns resultats de la prova, com per exemple la glucosa o el colesterol i els triglicèrids, entre d’altres. A més, no es pot3:

  • Menjar xiclet: els xiclets contenen sucres o edulcorants que poden modificar els nivells de glucosa en sang.
  • Fumar: el tabac pot interferir en la corba de glucosa i incrementar la concentració d’àcids grassos.
  • Fer exercici: no s’ha de fer exercici intens en les 24 hores prèvies a l’anàlisi, ja que pot modificar certs paràmetres sanguinis com els glòbuls vermells, la bilirubina, el potassi o l’àcid úric.

Consells

Perquè els resultats de les anàlisis siguin correctes, cal seguir unes recomanacions ben senzilles3,4,5:

  • No canviïs el teu tipus d’alimentació o costums diaris abans de l’anàlisi mèdica.
  • Per arribar a les hores necessàries en dejú, has de sopar el dia anterior cap a les 9 del vespre, ja que generalment les anàlisis es fan a primera hora del matí. Això pot variar segons els paràmetres analitzats; el metge et donarà les indicacions necessàries si el temps de dejú ha de ser més gran.
  • Consulta amb el metge si pots prendre els teus medicaments habituals abans de fer-te l’analítica.
  • Ves al centre mèdic relaxat.
  • No fumis abans de l’anàlisi.
  • No consumeixis alcohol 24 hores abans de l’analítica.
  • Pots beure aigua en petites quantitats abans de l’extracció de sang. Encara que no tingui res a veure amb el resultat de l’analítica, no t’oblidis d’avisar l’infermer si tens tendència a marejar-te.

Una vegada feta l’extracció de sang, es pot tornar a menjar i a beure, per la qual cosa es recomana portar un petit refrigeri o esmorzar després de sortir del centre mèdic3.

Quan cal fer-se una anàlisi de sang?

Generalment es pot fer una anàlisi de sang en qualsevol moment, però n’has de consultar amb el metge la idoneïtat, especialment4:

  • Si has tingut una revisió d’empresa o amb algun especialista poc temps abans i t’han fet una analítica els resultats de la qual pots compartir amb el metge.
  • Si has pres medicació o has estat malalt sense coneixement del metge.
  • Si t’has de fer controls de sang periòdics perquè tens alguna malaltia crònica.

Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre servei d’orientació mèdica, en el qual en pots obtenir més informació.

 

Referències:

1 Análisis de sangre. NIH. Març 2022.

2 Para el análisis tiene usted que venir en ayunas. El Sevier. Juny 2009.

3 Ayuno para exámenes de sangre. Medline Plus. Març 2021.

4 Hemograma completo. Mayo Clinic. Desembre 2020.

5 Ayuno previo a la extracción de sangre. Murcia salud. Novembre 2019.