Aliments i gasos: com reduir la inflor, els eructes i la flatulència

Publicado:
 •
Share

Alimentació
Nutrició

Descobreix com pots reduir els gasos intestinals – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post explicarem què són els gasos intestinals, per què es produeixen i com es poden eliminar o reduir aquests gasos del tracte digestiu.


Els gasos són un subproducte del procés digestiu, tot i que alguns aliments, especialment els que estan formats per hidrats de carboni i sucres, incrementen aquest tipus de flatulències. Això es deu a les contraccions desordenades que tenen lloc a l’estómac i a l’intestí prim provocades pels bacteris intestinals. En certes ocasions, aquests gasos poden provocar sensació d’inflor i dolor després de menjar1,2.

Què són els gasos del tracte digestiu?

Els gasos poden afectar diferents parts del sistema digestiu, d’aquí ve que n’hi hagi diferents tipus segons on es produeixen i quines en siguin les causes3:

Eructes

És la manera que utilitza l’organisme d’expulsar l’aire en excés que s’ha quedat a l’esòfag. Normalment s’originen per una ingesta excessiva d’aire i que, en general, es queda al tracte digestiu superior, sense arribar a l’estómac.

En alguns casos, els eructes també els pot produir el reflux estomacal a causa d’una ingesta excessiva d’aliments o es pot tractar d’eructes crònics. Aquests estan relacionats amb el bacteri Helicobacter pylori, que causa úlceres estomacals o inflamació del revestiment de l’estómac. Solen estar acompanyades d’acidesa estomacal o dolor a l’abdomen3.

Flatulències

Es produeixen per un excés de gasos a l’intestí prim o al colon. Es deuen al fet que el sistema digestiu no descompon correctament certs nutrients dels aliments o per la mala fermentació d’aliments que els bacteris estomacals no han digerit bé. Es poden deure també a intoleràncies, com la de la lactosa o el gluten3,4.

Inflor

És un augment visible de l’abdomen que provoca la sensació de tenir l’estómac ple, tot i que aquest tipus de distensió no s’ha comprovat que tingui relació amb els gasos3.

Què causa l’excés de gasos?

No hi ha una causa única per la qual es produeixin aquests tipus de gasos, però alguns aliments o estils de vida fan que puguin aparèixer:

Eructes

Es produeixen per ingerir un excés d’aire en aquestes situacions3:

  • Menjar o beure massa de pressa.
  • Parlar mentre es menja.
  • Mastegar xiclet.
  • Beure begudes amb gas.
  • Menjar caramels durs.
  • Fumar.

Flatulències

Els gasos a la part mitjana i baixa de l’aparell digestiu es poden produir per3:

  • Restes de menjar al colon.
  • Mala absorció de carbohidrats.
  • Estrenyiment. Això provoca que els residus s’estiguin més temps al colon i fermentin.
  • Intolerància a la lactosa, la fructosa o el gluten.

Inflor

La inflor causada per gasos pot generar diferents nivells de dolor. Aquests gasos poden provenir de5:

  • Alguns aliments (fregits, ensucrats, amb greix o amb un alt contingut de fibra) i begudes amb gas.
  • Infeccions estomacals.
  • Malalties cròniques, com la malaltia de Crohn.
  • Indigestió.

Consells per eliminar o reduir els gasos del tracte digestiu

Si vols intentar reduir o eliminar els gasos intestinals, segueix aquests suggeriments:

Eructes2,3:

  • Menja i beu a poc a poc: així limitaràs l’aire que t’entra a l’organisme quan empasses.
  • Opta per no prendre begudes amb gas ni cerveses.
  • Elimina el consum de xiclets o caramels durs.
  • No fumis: en inhalar fum també empasses aire.
  • Fixa’t bé la dentadura postissa: si la dentadura no encaixa correctament, farà que empassis més aire a l’hora de menjar.
  • Camina després dels àpats.

Flatulències2,3:

  • Evita consumir alguns aliments: llegums, algunes fruites i verdures (col, ceba, bròcoli, coliflor), greixos o cafè.
  • Para atenció als ingredients que tenen alguns aliments: la lactosa, el gluten, els sucres…
  • Redueix els aliments amb gran quantitat de fibra: l’alt contingut en fibra d’alguns aliments fa que es generin més gasos a l’organisme.

Inflor3:

  • Canvis en la dieta que redueixin els gasos.

Aliments que produeixen gasos

En línies generals, els gasos estan relacionats amb el tipus de dieta, tot i que de vegades també poden estar provocats per intoleràncies o malalties cròniques. Hi ha aliments que generen més gasos en algunes persones, però no aplica a tota la població1,2:

  • Blat i productes derivats del blat, com el pa i els cereals.
  • Carns grasses, condimentades, productes de xarcuteria i vísceres.
  • Llet i lactis grassos, especialment la llet condensada, la nata, el gelat i el formatge.
  • Begudes gasoses, cervesa, cafè i tes forts.
  • Llegums, especialment si es preparen amb ingredients grassos, com xoriç, botifarró, cansalada, etc.
  • Fruites cítriques, en almívar, panses o confitades.
  • Algunes verdures com les carxofes, la col, la coliflor, el bròcoli, les cols de Brussel·les, el pebrot, el cogombre, els raves, la ceba, els porros i els alls.
  • Aliments grassos i ensucrats, com brioixeria o dolços.

Els eructes, les flatulències o la inflor abdominal generalment es resolen sols després d’aplicar petits canvis en la dieta o en l’estil de vida. Si es continuen mantenint en el temps o empitjoren, consulta-ho amb el metge3.

 

 

Referències:

1 Dieta de Alimentos que Provocan Gases. Western New York Urology Associates. Agost 2015.

2 Recomendaciones dietéticas para personas con gases. Instituto quirúrgico de Andalucía. Maig 2014.

3 Eructos, gases e hinchazón: consejos para reducirlos. Mayo Clinic. Febrer 2020.

4 Gases – flatulencia. Medline plus. Abril 2020.

5 Alimentos, dieta y nutrición para el gas en el tracto digestivo. NIH. Juliol 2016.

6 ¿Qué causa la hinchazón abdominal?. MedicalNewsToday. Novembre 2020.