Podcast: Dificultat respiratòria: com la puc identificar?

Publicado:
 •
Share

Família
Pòdcast
Nens

Descobreix què és i com identificar els símptomes de dificultat respiratòria en els nostres fills | Sin Cita Previa Podcast d’Adeslas

En aquest nou capítol de Sin Cita Previa parlem sobre els episodis de dificultat respiratòria dels nostres fills i com els podem identificar.


Què és la dificultat respiratòria?

Les infeccions respiratòries són les malalties més freqüents durant la infància: refredats, bronquitis, faringitis, laringitis i un llarg etcètera, i encara són molt més freqüents quan els fills són petits.

Solen causar alteracions en la respiració dels infants que acostumen a manifestar-se com un augment de la velocitat i el nombre de respiracions, l’ús de músculs respiratoris accessoris o sons anormals.

Quins símptomes té la dificultat respiratòria?

Podem identificar signes en els nostres fills que denotin algun problema respiratori normalment a través d’un augment en la velocitat de la respiració. És un indicador clar que alguna cosa no va bé, ja que augmentar el nombre de respiracions per minut és el primer mecanisme de compensació, que s’anomena polipnea.

La velocitat de respiració de cada nen depèn de l’edat, com més petits són més respiracions per minut necessiten. Per fer-nos-en una idea, de mitjana:

  • Un nounat respira unes 40-45 vegades per minut.
  • Un infant d’entre 2-3 anys respira unes 20-25 vegades per minut.
  • Un adult respira unes 12 vegades per minut.

Però, moltes vegades, no tan sols la velocitat de respiració ens ajudarà a detectar dificultats en la respiració dels fills, sinó també el tiratge.

Què és el tiratge?

Un altre dels mecanismes de compensació més comuns és l’augment de l’esforç que l’infant fa per poder respirar.

El múscul involucrat en la mecànica respiratòria normal és el diafragma. Quan tenim algun tipus de dificultat respiratòria, de vegades el cos involucra altres músculs per poder reforçar i compensar. Normalment aquest esforç el fem amb els músculs abdominals o els intercostals; això ho pot detectar fàcilment el pediatre.

En casos de més dificultat respiratòria també solem involucrar els músculs del coll; això es pot observar gràcies a moviments anormals a la zona entre l’estèrnum i les clavícules. Aquest tipus de compensació es coneix com a tiratge supraclavicular i normalment denota estats més acusats de dificultat respiratòria.

A més, hi ha altres símptomes de dificultat respiratòria com l’aleteig nasal, el capcineig o els sorolls respiratoris anormals.

Què són els sorolls respiratoris anormals?

Els sorolls respiratoris anormals són sons produïts durant la respiració que no se senten en condicions normals.

Algunes causes comunes d’aquests sorolls són:

  • Mocs: poden produir una obstrucció que ocasiona un tipus de soroll anomenat roncus.
  • Laringitis: produeix un so molt característic quan entra l’aire, es reconeix fàcilment i s’anomena estridor.
  • Bronquitis: si l’obstrucció és als bronquis es pot sentir un xiulet, normalment en l’expiració, anomenat sibilància.
  • Pneumònia: produeix sons broncs i regulars que es poden assemblar a un gemec.

Si identifiques sons anormals en la respiració del teu fill, l’idoni és acudir al pediatre perquè faci una valoració professional del cas i pugui tractar correctament la situació. Però hi ha res que puguis fer prèviament? Tots els símptomes tenen la mateixa gravetat? És cert que hem de tenir un pulsioxímetre a casa? Descobreix a l’episodi d’avui de Sin Cita Previa tot el que has de saber sobre la dificultat respiratòria dels nostres fills!

 

Escoltar el Podcast

 

Referències:

1 Podcast ‘Dificultat respiratòria: com la puc identificar?’ de Sin Cita Previa amb Dos pediatras en casa. Gener 2022.