Com t’has de recuperar d’un trencament del tendó d’Aquil·les?

Publicat:
 •
Share

Vida Activa
Ejercicio
Lesiones

Com es cura un trencament del tendó d’Aquil·les? - Adeslas Salut i Benestar

En aquest post explicarem què és el tendó d’Aquil·les, quines són les causes principals per les quals es pot trencar i què has de fer per recuperar-te d’un trencament.


Què és el trencament del tendó d’Aquil·les?

El tendó d’Aquil·les és el cordó fibrós que connecta els músculs de la part posterior del tou de la cama amb el calcani, l’os del taló. Tot i que qualsevol persona pot patir un trencament o un esquinç del tendó d’Aquil·les, aquesta lesió afecta principalment esportistes i homes sedentaris de mitjana edat que fan una activitat física intensa sense haver adquirit la forma física adequada. Algunes poques vegades, el tendó es pot esquinçar sense causa aparent en persones en tractament amb antibiòtics de la classe de les fluoroquinolones o amb corticoides1,2,3.

L’esquinç del tendó d’Aquil·les s’acostuma a produir a uns 6 centímetres del punt en què s’uneix a l’os del taló, i pot ser1,3

  • Parcial: una part del tendó encara està ben conservada.
  • Complet: el tendó està trencat del tot i les dues parts no estan unides entre si.

Símptomes i diagnòstic

La lesió es produeix per un augment sobtat de la pressió i un estirament excessiu del tendó d’Aquil·les, i generalment ocasiona1,2:

  • Un esclafit a la part posterior de la cama.
  • Dolor intens a la part posterior del tou de la cama i el múscul bessó.
  • Inflamació i blaus a la zona propera al taló.
  • Incapacitat per posar-se de puntetes.
  • Incapacitat per doblegar el peu cap a dins o per empènyer la cama cap endavant.
  • Dificultat per caminar i pujar escales.

Tractament i recuperació

El tractament de la ruptura del tendó d’Aquil·les va en funció de l’edat, el nivell de l’activitat habitual de la persona i la gravetat de la lesió4. Es poden fer dos tipus de tractament3,4:

  • Quirúrgic: és el tractament més utilitzat en persones joves, especialment si són esportistes, i en cas de trencament complet. La cirurgia consisteix a fer una incisió a la part inferior de la cama per tornar a unir el tendó esquinçat suturant-lo.
  • Conservador: és el tractament que sovint prefereix la gent gran, i també s’utilitza en cas d’un esquinç parcial, tot i que si els símptomes persisteixen al cap de 3 mesos, és possible que calgui la reparació quirúrgica. El tractament conservador es basa a col·locar una fèrula o una bota amb tacó de tascó per evitar la distensió del peu i mantenir el tendó en repòs durant algunes setmanes, per la qual cosa cal caminar amb l’ajuda de crosses.

Després de qualsevol d’aquests tractaments, s’ha de fer rehabilitació per enfortir la musculatura de la cama i el tendó d’Aquil·les mitjançant entrenaments de força i estabilitat. La rehabilitació pot començar entre 2 i 6 setmanes després de la ruptura i els exercicis d’enfortiment permeten recuperar l’activitat diària amb més rapidesa, tot i que l’activitat habitual no es recupera del tot fins a cap de 4 o 6 mesos2,4

La possibilitat que es produeixi un nou trencament és més gran amb el tractament no quirúrgic, i per això la recuperació sol ser més llarga4

Consells per evitar futures lesions

Per reduir el risc de patir un esquinç del tendó d’Aquil·les i per prevenir noves ruptures, és aconsellable1

  • Estirar i enfortir els músculs de la part posterior de la cama: fes estiraments sense rebots per ajudar el tendó a absorbir més força i evitar la lesió.
  • Alternar el tipus d’exercicis: intercala exercicis d’alt impacte (córrer) amb els de baix impacte (caminar, nedar, anar en bicicleta, etc.) i evita activitats que suposin una extensió excessiva del tendó d’Aquil·les, com saltar o córrer per la muntanya.
  • No córrer en superfícies dures o relliscoses: tria amb compte les superfícies on corris i utilitza calçat amb un bon amortiment per als talons.
  • Fer canvis d’intensitat de manera gradual: augmentar abruptament la intensitat de l’entrenament pot provocar una lesió del tendó d’Aquil·les. Per això, no s’ha d’excedir en un deu per cent setmanal la distància, la durada i la freqüència de l’entrenament.

En cas de sospita de ruptura, has d’anar al servei d’urgències de l’hospital, on segurament et derivaran a un metge especialitzat en traumatologia i cirurgia ortopèdica o medicina de l’esport1

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’activitat física, en el qual en pots obtenir més informació.

 

Referències:

1 Rotura del tendón de Aquiles. Síntomas y causas. Mayo Clinic. Agost, 2022.

2 Atención postratamiento para la ruptura del tendón de Aquiles. Medline Plus. Juny 2022.

3 Desgarros del tendón de Aquiles. Manual MSD. Març 2021.

4 Rotura del tendón de Aquiles. Diagnóstico y tratamiento. Mayo Clinic. Agost 2022.