Bruxisme: símptomes i tractament

Publicat:
15-06-2022  •
bruxismo portada

El bruxisme és un acte involuntari que afecta molta gent. Consisteix a serrar, moure i carrisquejar les dents provocant-ne un desgast anormal. Com que és un acte que es fa de manera inconscient, és més comú durant la nit, tot i que també es pot produir durant el dia.      

Pel fet de no ser-ne conscients, les persones que el pateixen se n’adonen en una fase avançada i quan ja ha derivat en altres signes i símptomes, com ara mal de cap o de mandíbula. Com es pot identificar? Es pot evitar? Quines mesures es poden prendre?

Símptomes del bruxisme

A més del desgast i l’erosió anormal de l’esmalt, el bruxisme presenta altres símptomes que poden ser molestos i que solen actuar com a senyal d’alarma i són claus a l’hora de detectar nous casos d’aquest trastorn. Aquí n’hi ha alguns:

  • Mal de cap, de mandíbula i de queixals             
  • Malestar a la musculatura del coll i les espatlles
  • Dificultat per obrir completament la boca
  • Insomni
  • Sensibilitat dental a aliments freds o calents   

Per què es produeix el bruxisme? Maneres d’evitar-lo

El bruxisme apareix quan la persona que el pateix està estressada, hi ha canvis en el seu estil de vida, s’alimenta malament o té problemes de son. Aquests són els factors de risc més comuns, tot i que no són els únics, els experts asseguren que hi poden haver més factors que estimulin l’aparició d’aquest hàbit.

Algunes maneres d’evitar l’estrès i, per tant, de reduir el bruxisme són:     

  • Fer exercici i ioga  
  • Fer meditació
  • Fer exercicis de respiració profunda
  • Limitar el consum de cafeïna i alcohol

Com es pot tractar el bruxisme?

Encara que les mesures de control de l’estrès són importants per controlar la causa del bruxisme, en la major part dels casos cal l’ajuda de l’odontologia i la fisioteràpia per protegir les peces dentals i disminuir la tensió muscular de la boca.

En cas de sospita de bruxisme, es recomana acudir a la nostra clínica dental de confiança per fer-ne l’avaluació i el diagnòstic. El tractament de bruxisme acostuma a ser l’ús d’una fèrula de descàrrega nocturna personalitzada que protegirà les dents del desgast i rebaixarà la tensió. 

Les fèrules de descàrrega s’elaboren amb material acrílic dur i les fa un laboratori protètic de manera personalitzada seguint les indicacions de l’odontòleg perquè s’ajustin a la forma de la boca i la mossegada de cada pacient.                    

A Adeslas Dental disposem de més de 1.600 odontòlegs per ajudar-te en les nostres més de 185 clíniques. Demana hora i fes-te una revisió bucodental completa.

 

Recorda que a la pòlissa tens inclosa una revisió bucodental gratuïta i tens més de 185 Clíniques Dentals Adeslas i més de 1.600 odontòlegs a la teva disposició.

DEMANAR CITA