El dia més trist de l’any: fer exercici per combatre el Blue Monday

Publicat:
 •
Share

Actualidad
Depresión
Invierno

El dia més trist de l’any: fer exercici per combatre el Blue Monday – Adeslas Salud y Bienestar

 

En aquest post explicarem els beneficis de l’exercici per a la salut mental amb motiu del dia més trist de l’any, el Blue Monday.


Què és el Blue Monday

El tercer dilluns de gener es coneix com a Blue Monday i es considera el dia més trist de l’any. Es diu que aquest sentiment es deu a diversos factors: Nadal ja queda lluny, els propòsits de l’any nou no es compleixen, la costa del gener, l’augment de pes de les festes i, a més, fa fred1.

Tot i que les condicions d’aquest dia poden no ser les més favorables per estar alegre, hi ha coses que podem fer per millorar el sentiment de tristesa hivernal, com, per exemple, fer exercici.

Per què s’ha de combatre la tristesa amb exercici

L’exercici ens aporta múltiples beneficis, no tan sols per a la salut física, sinó també per a la salut mental. Només 10 minuts de passejada poden generar un canvi beneficiós en l’estat d’ànim. Això es deu al fet que la contracció dels músculs allibera endorfines, unes substàncies químiques naturals que produeix el cervell i provoquen una sensació de benestar que genera un efecte positiu en la salut emocional2,3,4,5.

A més, l’exercici2,5:

  • Genera autoconfiança: assolir els teus objectius pot millorar la confiança en tu mateix. Els canvis en l’aspecte físic que genera l’exercici també ens poden ajudar a guanyar seguretat.
  • Millora l’estat d’ànim: ens ajuda a relaxar-nos i disminueix el nivell d’ansietat.
  • Ajuda a alliberar la ment: durant la pràctica d’una activitat física estem centrats en el moviment, i això ens permet que ens oblidem una estona dels problemes.
  • Augmenta la interacció social: fer exercici acompanyat ens ajuda a socialitzar i, fins i tot, a conèixer persones.

Controlar l’ansietat, l’estrès i la tristesa mitjançant la pràctica d’un esport o una activitat física permet afrontar els problemes de manera saludable

Altres efectes positius de l’exercici són:

  • Augmenta la producció de glòbuls vermells, i això millora el flux d’oxigen al cervell.
  • Millora la memòria i la creativitat.
  • Prevé l’envelliment.
  • Reforça la vascularització cerebral i ens protegeix de lesions i malalties cerebrals, com l’Alzheimer.
  • Contribueix a regular el son i la gana.
  • Millora la concentració i l’atenció.
  • Genera més estabilitat emocional.

Recomanacions

Per mantenir un estat d’ànim estable i durador a través de l'activitat física, és recomanable2:

  • Establir objectius realistes: determina’t objectius concrets i viables, i no els abandonis, persevera-hi. Et sentiràs bé, no tan sols pels beneficis que t’aporta l’exercici, sinó també per haver assolit els teus objectius.
  • Fes exercici en companyia: els entrenaments en companyia d’altres persones són més divertits i augmenten el nivell de motivació i compromís.
  • Prova diferents tipus d’exercici: combinar la pràctica d’esports competitius amb activitats no competitives, com pilates o ioga, et pot ajudar a reduir l’estrès i a sentir-te millor.
  • Fes exercici a intervals: utilitzar els descansos de diferents moments del dia per mantenir-te actiu és beneficiós per a la salut.

Fer exercici físic almenys mitja hora al dia de tres a cinc dies a la setmana millora notablement els símptomes d’ansietat o depressió, tot i que només 10 minuts diaris d’activitat física intensa (córrer, anar en bicicleta, etc.) ja poden marcar la diferència5.

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Assessorament Psicoemocional, en el qual en pots obtenir més informació.

 

Referències:

1 Blue Monday. El día más triste del año. Ibero Puebla. Consultat el novembre del 2022.

2 El ejercicio y el estrés: ponte en movimiento para controlar el estrés. Mayo Clinic. Agost 2022.

3 8 beneficios que el ejercicio físico aportará a tu salud mental. Instituto de Neurociencias. Desembre 2015.

4 Efectos agudos del ejercicio físico sobre el estado de ánimo y la Hrv. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y del Deporte. Març 2017.

5 Depresión y ansiedad: hacer ejercicio puede aliviar los síntomas. Mayo Clinic. Setembre 2017.

6 ¿Qué sucede en nuestro cerebro cuando hacemos ejercicio? Universidad de Costa Rica. Maig 2019.