Com es pot evitar l’otitis del nedador?

Publicat:
 •
Share

Família
Verano
Piscina

nadador

Estiu és sinònim de platja, piscina, nedar, bussejar… Però, també, d’una malaltia de l’orella, l’otitis externa aguda. Està tan relacionada amb activitats aquàtiques que també es coneix com a “otitis del nedador”.


Es dona amb més freqüència en infants d’entre 7 i 12 anys, tot i que fins al 10 % de la població l’ha patit o la patirà en algun moment de la seva vida, especialment si es viu en climes temperats com el d’Espanya.1.

L’“otitis del nedador” és una patologia no contagiosa que consisteix en la inflamació de l’orella externa provocada per una infecció aguda bacteriana (Pseudomonas aeruginosas i Staphylococcus aureus) o per fongs (Aspergillus niger o Candida albicans). La major part està provocada a causa de bacteris.

Origen de l’otitis del nedador

Els motius principals pels quals n’hi ha més casos a l’estiu són: el temps que es passa a l’aigua (incloent-hi les dutxes, que també augmenten en època de calor), que pot provocar un estancament d’aigua a l’orella externa, juntament amb les altes temperatures, que afavoreixen la propagació de bacteris i fongs.

Altres motius d’otitis externa poden ser lesions a la zona, reaccions al·lèrgiques a productes d’higiene que entren a l’orella, malalties dermatològiques i també una higiene deficient de les orelles o l’ús d’auriculars o taps2, 3, 4.

Prevenir l’otitis del nedador és fàcil

  • Cal evitar que entri aigua a les orelles a l’hora del bany o la dutxa. Es poden utilitzar casquets i taps, preferiblement si estan adaptats a la morfologia de cada orella.
  • Si s’ha d’estar molta estona a l’aigua, cal utilitzar taps i també unes bandes de neoprè que es posen al voltant del cap i que eviten que els taps se surtin, a més de minimitzar el risc de l’entrada d’aigua.
  • Després del bany, s’ha d’inclinar el cap a dreta i esquerra i mantenir-lo una estona en cada posició per eliminar l’aigua que s’hagi pogut quedar emmagatzemada al conducte auditiu. Hi pot ajudar estirar els lòbuls en diferents direccions.
  • Cal eixugar-se les orelles amb una tovallola o drap després del bany o la dutxa, però sense introduir-la a l’orella.
  • Si encara queda aigua a les orelles es pot utilitzar un assecador, a la temperatura i potència mínimes, col·locat a una distància d’almenys 30 cm de l’orella fins a aconseguir que les orelles estiguin seques del tot.
  • No s’han de fer servir bastonets de cotó. Moltes vegades provoquen danys a l’orella externa i empenyen la cera cap endins, fet que impedeix que faci la funció de protecció d’agressions externes. Tot i que és una pràctica molt estesa, està totalment contraindicada pels otorrinolaringòlegs.
  • Si en les últimes 3 setmanes s’ha patit una otitis, cal evitar l’entrada d’aigua a les orelles perquè no se’n produeixi un nou episodi2, 4, 5.

 

Quan he de sospitar que tinc otitis del nedador?

Hi ha diferents símptomes que ens poden indicar que es pateix una otitis externa aguda.

Els més comuns són:

  • Dolor i sensibilitat, especialment quan es mou el cap, en estirar del lòbul de l’orella i, també, en empassar.
  • Taponament o audició reduïda o amortida de manera temporal.
  • Prurit o irritació a la pell que provoca el desig de gratar-se.
  • Envermelliment, inflamació i descamació.
  • Secreció de líquid.

En funció del moment en què es diagnostiqui, els símptomes es poden agreujar, amb la presència de febre, mal que s’irradia cap a la templa i la mandíbula, augment de la secreció en forma de pus i, fins i tot, inflamació dels ganglis limfàtics ubicats al coll2, 3, 4.

Com que és molt freqüent en infants, cal alertar-se tan bon punt refereixin mal d’orella, taponament i picor i acudir al metge perquè l’especialista netegi i eixugui el canal auditiu. Això en millorarà els símptomes i evitarà que la malaltia s’agreugi, a més de pautar el tractament farmacològic més eficaç per a cada cas.

Referències:

1 Irene Maté, Olga Ordóñez y Ana Romero. Otitis externa. Guía – Abe.  Grup de Patologia Infecciosa, Associació Madrilenya de Pediatria d’Atenció Primària i Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària. Abril 2019. 

2 Oído del nadador. Clínica Mayo. Setembre 2019. 

3 Mercé Piera. Otitis del bañista. Prevención y tratamiento. Farmacia Profesional. Maig, 2003. 

4 Preparados, listos… ¡A bañarse! Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València. Juliol 2020. 

5 La natación y las infecciones de oído. Centres per al Control i la Prevenció de Malalties. Agost 2020.