Nous factors de risc i protecció enfront de la COVID-19

Publicat:
 •
Share

COVID-19
Colesterol
Diabetis

fatiga visual

Investigacions recents sostenen que mantenir un pes saludable i nivells alts de colesterol “bo” pot ajudar a reduir el risc de patir COVID-19 greu.


La COVID-19 és una malaltia d’aparició recent que, atès el gran impacte que ha tingut arreu del món, és objecte d’estudi a escala internacional. Sembla clar, avui dia, que les persones amb diabetis de tipus 2 i un índex de massa corporal (IMC) alt tenen més risc de patir hospitalitzacions i altres complicacions greus relacionades amb la COVID-19. D’acord amb una investigació duta a terme per investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Maryland (UMSOM, per les sigles en anglès), i publicada a la prestigiosa revista PLoS ONE1, les persones que pateixen obesitat i diabetis de tipus 2 també tenen més risc de patir COVID-19 simptomàtica.

Obesitat i diabetis de tipus 2 com a factors de risc de la COVID-19

Per obtenir aquesta conclusió, un equip d’investigació dirigit per Charles Hong, professor de medicina i director d’investigació de cardiologia a la UMSOM, ha utilitzat dades del Biobanc del Regne Unit, que inclou informació de més de 500.000 voluntaris britànics de més de 40 anys. Els investigadors van examinar els factors de salut dels participants que van donar positiu per COVID-19 i els van comparar amb els que van donar negatiu. Segons les dades, els que tenien resultat positiu en la prova de la COVID-19 tenien més probabilitats de ser obesos o de tenir diabetis de tipus 2. D’altra banda, els que van donar negatiu tenien més probabilitats de tenir nivells alts de colesterol HDL "bo" i un pes saludable amb un índex de massa corporal (IMC) normal.

Mesures cardiosaludables que podrien protegir de la COVID-19

“Les troballes apunten a algunes mesures saludables que les persones poden adoptar per tal de reduir potencialment el risc d’infecció per COVID-19. Controlar el pes corporal és molt important en el moment actual, com també adoptar mesures encaminades a augmentar els nivells de colesterol bo (HDL), com ara fer exercici d’una manera regular i seguir una dieta rica en greixos monoinsaturats, com els que contenen l’oli d’oliva verge extra i els alvocats, també podria ser útil”, explica Hong2.

Un altre treball fet per científics de la Universitat de Navarra3, en el qual s’ha investigat l’associació entre la dieta mediterrània i el risc de patir COVID-19, ha obtingut unes conclusions molt semblants. En aquesta investigació es van avaluar 9.677 participants del Projecte SUN, una cohort prospectiva de graduats universitaris de mitjana edat a Espanya que en va incloure finalment 5.194, ja que se’n va excloure els professionals de la salut. La mitjana d’edat dels participants va ser de 52,6 anys i el 55,2 % eren dones. Els investigadors van recollir dades sobre la dieta i, també, sobre resultats positius de COVID-19 del febrer al desembre del 2020. Els resultats van revelar que com més gran era l’adherència a la dieta mediterrània, més baix era el risc de patir COVID-19.

Una associació que s’ha de continuar investigant

Tal com matisa l’autor principal del treball de la UMSOM: “Certs factors cardiometabòlics de referència sembla que protegeixen una persona de la infecció per COVID-19, mentre que altres fan que sigui més vulnerable a la infecció. Però el nostre estudi no s’ha dissenyat per determinar quins factors afavoreixen de debò les infeccions per COVID-19. Ens hem limitat a recollir associacions estadístiques que apunten a la importància d’un sistema immunològic que funcioni de manera saludable per protegir contra la infecció per COVID-19”.

Els experts de la UMSOM subratllen, no obstant això, que l’estudi planteja algunes preguntes importants sobre el paper que té el colesterol HDL en la determinació de la capacitat del sistema immunològic per defensar-se de les infeccions. Per això, consideren que és molt important investigar en aquest camp per ajudar a protegir la salut pública durant futures epidèmies.

Referències:

1 Hong, Charles i col. Baseline cardiometabolic profiles and SARS-CoV-2 infection in the UK Biobank. PLos ONE. Abril 2021. 

2 Kotz, Deborah. Researchers Link Several Heart Disease Risk Factors to Increased Risk of COVID-19 Infections. Universitat de Maryland, Escola de Medicina. Abril 2021. 

3 Perez-Araluce, R. y col. Mediterranean diet and the risk of COVID-19 in the ‘Seguimiento Universidad de Navarra’ cohort. Clinical Nutrition. Abril 2021.