Tinc mal de cap: el problema neurològic més freqüent

Publicat:
 •
Share

Actualitat
Malalties cròniques
Estrès

fatiga visual

Què respondries si et preguntessin si has tingut mai mal de cap? El més probable és que diguessis que sí i, a més, seria completament normal.


Pertanyeries al 90 % dels espanyols que ha tingut una cefalea en algun moment de la vida, segons la Societat Espanyola de Neurologia. De fet, és la patologia neurològica més comuna al món, ja que, segons l’OMS, el 50 % ha tingut mal de cap l’últim any.

El percentatge de persones que en pateixen pot arribar al 75 % en el grup d’edat comprès entre 18 i 65 anys, és un dels motius principals de consulta a atenció primària i representa el 25 % de les consultes en l’especialitat de neurologia.1, 2

El mal de cap o cefalea es pot presentar en un dels costats del cap, en tots dos, a la zona de la nuca i a la part superior de la cara. És un dolor tan habitual que fa que un gran nombre de persones s’automediquin, tot i que depèn del tipus de cefalea fins i tot pot arribar a ser incapacitant i afectar la qualitat de vida d’aquestes persones.

Tipus de cefalees: primàries i secundàries

Primàries

Són les que no obeeixen cap malaltia; els afectats hi tenen una predisposició genètica o hereditària i hi ha una hiperactivitat o problemes amb les estructures del cap que són sensibles al dolor. Representen el 90 % de les cefalees i les més habituals són:2, 3:

  • Migranya: sol debutar en la pubertat i afecta principalment el grup de persones entre 35 i 45 anys. És més freqüent en dones, a causa dels canvis hormonals. És un tipus de mal de cap recurrent i que es pot produir durant tota la vida, tot i que la freqüència d’aparició és molt diferent: tant d’una migranya a l’any com d’una a la setmana. El dolor pot ser de moderat a sever i pot comportar episodis de nàusees, sensibilitat a la llum i visió borrosa.
  • Cefalees tensionals: és el tipus primari més habitual. Els pacients descriuen el mal com una pressió al voltant del cap que també pot afectar el coll. Pot ser episòdica, quan es presenta menys de 15 dies al mes, o crònica, quan el pacient en pateix més de 15 dies al mes. En la forma crònica afecta entre l’1 i el 3 % de la població adulta. Està relacionada amb l’estrès o amb problemes osteomusculars del coll.
  • Cefalea en brot: és la menys freqüent i afecta més els homes a partir dels 20 anys. Es caracteritza per episodis recurrents i freqüents (fins a diversos en un mateix dia) de dolor intens, es focalitza al voltant d’un ull, que llagrimeja i es torna vermell, presenta la parpella caiguda i, a més, una obstrucció nasal al costat afectat pel dolor.
  • Altres: cefalea per tos, exercici, pràctica sexual o estímuls freds, entre d’altres.

Alguns hàbits de vida poden desencadenar episodis de cefalees primàries:

  • Prendre alcohol, especialment vi negre.
  • El consum d’alguns aliments, com la carn processada, ja que té un nivell de nitrats elevat.
  • Saltar-se algun àpat.
  • Problemes de son.
  • Males postures.
  • Estrès.

Secundàries

Es caracteritzen per ser un símptoma d’una malaltia subjacent prèvia o perquè hi ha una pràctica farmacològica inadequada per part del pacient.

  • Abús de medicació:  està causada directament per un mal ús de fàrmacs per tractar el mal agut i simptomàtic de cap (analgèsics) per part del pacient (automedicació). Segons la SEN, afecta entre l’1 i el 2 % de les persones amb cefalea1. Afecta més les dones que els homes. El dolor característic és opressiu, persistent i especialment molest en despertar.
  • Altres: són provocades per problemes cerebrals i arterials (aneurismes, malformacions, esquinços, tumoracions, encefalitis, etc.), traumatismes (commoció cerebral, fuetada cervical, etc.), sinusitis, glaucoma, ressaca, infecció d’orella, hipertensió, grip, neuràlgia del trigemin i altres neuràlgies que impliquen una irritació o inflamació dels nervis que connecten la cara i el cervell.

Reducció de la qualitat de vida

Els pacients amb cefalea veuen reduïda la qualitat de vida a causa del dolor i el malestar que presenten. Tant és així que les persones amb migranya poden veure reduïda la seva activitat al 50 % quan se’n presenta un episodi, a més que entre al 20 i el 30 % els cal repòs al llit. Aquesta patologia afecta les relacions socials, familiars i de lleure, a més de repercutir en la vida laboral, professional i educativa (quan debuta en la infància o l’adolescència).

La cefalea és una malaltia coneguda per la gran majoria de la població, però hi ha un percentatge alt de pacients sense diagnosticar a causa que assumeixen com a “normal” tenir mal de cap. A més, desconeixen que l’automedicació pot desembocar en una cefalea crònica o que una cefalea pot ser un símptoma d’una malaltia, en alguns casos, greu.

Si de manera sobtada els mals de cap són més freqüents i intensos que els usuals, no milloren amb fàrmacs de lliure dispensació i impedeixen el desenvolupament normal de les activitats diàries, laborals, educatives i, fins i tot, no permeten un hàbit adequat de son, cal demanar una cita amb un neuròleg perquè estudiï el cas i faci les proves necessàries per tenir un diagnòstic i pautar un tractament mèdic personalitzat.
 

Referències:

1 19 de abril: Día Nacional de la Cefalea. Un 46% de la población española sufre algún tipo de cefalea. Societat Espanyola de Neurologia. Abril 2020. 

2 Cefaleas. Organització Mundial de la Salut. Abril 2016. 

3 Dolor de cabeza. Clínica Mayo. Junio, 2020.