Beneficis de l’exercici físic per a la pell

Publicat:
 •
Share

Vida Activa
Ansietat
Exercici

Beneficis de l’exercici físic per a la pell – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’expliquem quins són els efectes positius que té l’esport sobre la pell i com s’ha de protegir de manera adequada abans de fer exercici físic.


La majoria de la població sap que, si no es prenen les mesures de protecció adequades, la pell pateix molt amb l’exposició al sol. Però moltes persones no solen ser conscients de quant dany els pot fer també el sedentarisme1.

Fer esport pot tenir conseqüències molt positives per a la pell, sempre que es compleixin dos requisits fonamentals1:

  • Que l’exercici físic sigui adequat a l’edat i les característiques de qui el fa.
  • Que es prenguin les mesures de protecció adequades.

Quins beneficis aporta l’exercici físic a la pell

Entre els efectes beneficiosos d’un exercici físic adequat per a la pell destaquen1,2,3,4:

  • Estimulació de la circulació sanguínia: permet depurar de manera efectiva les toxines que poden ser causants de problemes cutanis. Prevé les varius i les aranyes vasculars.
  • Enfortiment muscular: implica un suport millor per a la pell.
  • Alliberament d’endorfines: contribueix a una sensació de felicitat i redueix l’estrès. D’aquesta manera, també disminueix la probabilitat o la gravetat de malalties de la pell, com psoriasi, rosàcia, acne, èczema o dermatitis, ja que amb l’estrès o l’ansietat poden aparèixer o agreujar-se aquestes afeccions.
  • Regulació del son: qui segueix un programa d’exercici tendeix a dormir millor. Amb més hores de son, les ulleres són menys comunes.
  • Brillantor de la pell: segons els dermatòlegs, la brillantor posterior a l’entrenament es crea per un augment del flux sanguini a tots els òrgans, cosa que proporciona oxigen i nutrients a les cèl·lules de la pell i elimina impureses
  • Sudoració: elimina cèl·lules mortes de l’epidermis, i també brutícia i impureses que són a la superfície, com una exfoliació natural. A més, els porus s’obren, permeten la sortida de toxines i destapen els conductes de les glàndules sebàcies capaces de generar problemes com l’acne.
  • Disminució dels nivells d’insulina: la insulina és una hormona que, a la pell, col·labora amb la producció de greix i es relaciona amb l’aparició de taques o tumoracions en zones de plecs com el coll i les aixelles (fibromes tous o acrocordons).
  • Fre de l’envelliment: segons diversos estudis, l’exercici ajuda a preservar i renovar el col·lagen (encarregat de donar fermesa a la pell) i l’elastina (contribueix a una pell més elàstica i resistent a canvis, com l’estirament en pujar de pes). Pel que fa a l’aparició d’arrugues o deteriorament de la pell, l’activitat física protegeix les cèl·lules del dany oxidatiu, que és un dels factors que intervé en l’envelliment.
  • Prevenció o millora de la cel·lulitis: l’exercici millora la circulació sanguínia i fa que creixin els vasos capitals de les zones més propenses a acumular cel·lulitis, de manera que permet que la sang arribi millor a la zona i en millori la situació.

Precaucions generals per no danyar la pell

Per evitar brots d’acne, infeccions de la pell o altres problemes, has de prendre algunes precaucions generals mentre fas exercici1,2:

  • No et maquillis. Una sudoració excessiva pot obstruir els porus, causar brots d’acne, rascades i altres problemes de la pell, especialment si es fa servir molt maquillatge.
  • Utilitza protector solar si has de fer exercici a l’aire lliure.
  • Porta roba adequada per a l’entrenament, incloent-hi peces protectores (guants, gorres, etc.) segons les condicions atmosfèriques en què el facis.
  • Fes servir equip propi (com un matalasset) o procura desinfectar l’equip compartit abans i després d’utilitzar-lo per evitar la propagació de gèrmens.
  • Agafa una tovallola neta per eixugar suaument la suor.
  • Renta’t i eixuga’t bé després de fer esport perquè les toxines no continuïn ancorades a la pell.

Consells per evitar agressions cutànies en la pràctica de l’esport

Si bé l’exercici afecta positivament la pell, cal protegir-la adequadament per evitar que factors que envolten l’activitat física, com rascades, suor, sol o aigua amb clor, provoquin diferents tipus d’agressions cutànies que, a llarg termini, poden comportar danys irreversibles5.

Aquests són alguns consells per protegir-te la pell durant l’entrenament5:

  • Esports aeròbics: comporten una transpiració elevada, i per això és important una neteja intensiva de la pell en acabar l’activitat. També cal aplicar-se cremes corporals i facials adequades a cada tipus de pell, ja que es pateix una deshidratació important.
  • Esports anaeròbics: en aquests esports la pell no pateix grans agressions tret de les zones que estan en contacte amb els aparells utilitzats, com mans, colzes o genolls. En aquestes zones pot ser necessària l’aplicació de productes grassos tant en fórmules cosmètiques com en forma de cremes. També pot ser beneficiosa l’aplicació de gels corporals que tinguin ingredients d’efecte refrescant, com el mentol i les seves sals.
  • Esports aquàtics: els canvis d’humitat, l’exposició a la llum solar i el contacte amb certes substàncies ocasionen un envelliment prematur i la sensació de tibantor a la pell. Si hi surten vermellors, després del bany cal aplicar emulsions hidratants calmants. D’altra banda, quan la pell està submergida en l’aigua durant un temps prolongat varien algunes de les seves propietats, com la permeabilitat o l’elasticitat. Per recuperar aquestes propietats és recomanable aplicar-hi emulsions fluides.

Per tenir cura de la pell és important incloure l’exercici físic com a rutina, i adaptar-lo sempre a la teva situació actual de salut i necessitats.

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’activitat física, en el qual en pots obtenir més informació.

 

Referencias:

1 El ejercicio físico y la piel. Fundación Piel Sana. Consultat a l'agost, 2022.

2 How your workout can affect your skin. AAD. Maig, 2021.

3 Ejercicio para luchar contra el envejecimiento por fuera y por dentro. Academia Española de Dermatología. Novembre, 2018

4  Actividad Física y sus efectos en la piel. Clínica MEDS. Consultat a l'agost, 2022.

5  Cosmética y práctica deportiva (I) Conceptos generales. Elsevier. Setembre, 2008.