Beneficis de l’exercici físic per a persones amb artrosi

Publicat:
 •
Share

Vida Activa
Artrosi
Esport

Descobreix els beneficis de l’exercici físic per a l’artrosi - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’expliquem quins són els beneficis de l’exercici físic per a les persones que tenen artrosi.


L’artrosi és una patologia degenerativa de les articulacions molt prevalent que consisteix en el fet que el cartílag (que protegeix els extrems dels ossos i ajuda al moviment de l’articulació) es va destruint i acaba provocant dolor. Aquesta malaltia augmenta amb l’edat1,2.

Normalment l’artrosi apareix a la columna vertebral, les espatlles, els dits de les mans, els malucs, els genolls i els dits gruixuts del peu1. Una de les causes principals del dolor i la invalidesa al món en l’adult gran és l’artrosi de maluc i de genoll2.

Pel que fa als símptomes d’aquesta patologia, els més predominants són3:

  • Dolor.
  • Menys capacitat funcional o incapacitat física.

L’artrosi redueix la qualitat de vida de les persones que en pateixen, però cada cas és diferent3.

És bo que les persones amb artrosi facin exercici?

Entre els tractaments disponibles per a les persones amb artrosi, i específicament de genoll i maluc, l’exercici físic és el que ocasiona menys seqüeles o efectes secundaris, i per això és bo que les persones amb artrosi en facin3. De fet, hi ha evidència científica que dona suport al fet que és eficaç tant per al dolor com per al dèficit funcional que causa aquesta patologia i, a més, és una intervenció que també modifica l’estil de vida dels pacients1.

I és que l’exercici físic ens enforteix els músculs i protegeix les articulacions, i això és molt beneficiós en el cas de l’artrosi, ja que reduir molt la mobilitat ocasiona que el pacient acabi sent dependent4.

Tot i que fer exercici físic moderat influeix positivament en l’evolució de l’artrosi i en el control dels símptomes, els pacients no sempre compleixen les recomanacions. És important que consultin el metge i entre tots dos programin una rutina que estigui adaptada a les circumstàncies i els gustos personals per millorar l’adherència o el compliment de les recomanacions1.

Quins exercicis ajuden a millorar els símptomes de l’artrosi?

És convenient concretar amb el reumatòleg exercicis específics per a les articulacions afectades per l’artrosi4. És important que aquests pacients facin exercicis de diferents tipus per reduir el dolor, en concret1:

  • D’enfortiment muscular.
  • Aeròbics.
  • Que ajudin a millorar el rang de mobilitat.
  • D’equilibri.

Tant l’exercici aeròbic com els exercicis de força redueixen el dolor i la limitació funcional de l’articulació afectada, però no s’han trobat diferències significatives entre l’un i l’altre. Els exercicis de força s’han demostrat imprescindibles per a les persones amb artrosi a causa, sobretot, al fet que augmenten la força muscular, que és la causa principal de l’alteració funcional de l’articulació. És convenient que facin aquest tipus d’activitats cada dia entre 10 i 20 minuts5. Alguns dels més recomanables són4,5:

  • Caminar per terreny pla.
  • Anar en bicicleta.
  • Fer natació.

Així i tot, les persones amb artrosi han d’evitar els esports de contacte o els que impliquen una sobrecàrrega important per a l’articulació afectada, per exemple, saltar, córrer o pujar pendents4.

L’exercici físic ha d’estar controlat per professionals. A més, les persones amb artrosi han de tenir en compte algunes recomanacions5:

  • Si l’exercici produeix dolor a les articulacions afectades, s’ha de parar.
  • Si apareix dolor a les articulacions, tant en fer exercici com independentment d’aquest, també val més mantenir entre dos i tres dies de repòs abans de tornar a reprendre l’activitat física.

Si tens artrosi, a més de seguir aquests consells per fer exercici, tingues en compte que el metge et pot ajudar a millorar-ne els símptomes i a evitar que la malaltia empitjori. No dubtis a parlar-hi!

 

Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d'Activitat física, en el qual pots obtenir més informació.

 

 

Referències:

1 Artrosis y ejercicio físico. Elsevier. Setembre 2014.

2 Artrosis. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el maig del 2022.

3 Ejercicio físico como terapia no farmacológica en la artrosis de rodilla. Reumatología Clínica. Maig-juny 2010.

4 Diez consejos para los pacientes con Artrosis. Fundació Espanyola de Reumatologia. Consultat el febrer del 2022.

5 Cómo mejorar su artrosis. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el Febrer del 2022.