Cafè: quines propietats té i quant en podem prendre al dia

Publicat:
 •
Share

Salut pràctica
Alimentació
Nutrició

Descobreix els beneficis del cafè per a la salut – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post recopilem algunes de les bondats de prendre cafè i afegim arguments per prendre la millor decisió sobre quantes tasses al dia ens en podem beure.


Diversos articles asseguren que beure de quatre a cinc cafès diaris està relacionat amb una vida llarga i més supervivència de la població en general, perquè redueix la probabilitat de patir algunes malalties cardiovasculars i respiratòries, ictus, infeccions i fins i tot tumors2. Abans, altres investigacions van confirmar que protegeix de la diabetis i de la malaltia hepàtica1. I forma una part important de la nostra vida social3.

És, després de l’aigua, el que més bevem al món. És un estimulant del sistema nerviós central i té un sabor i una aroma molt populars1. Està present en el dia a dia de més del 60% de la població espanyola de més de 15 anys2. Dels més de 1.000 elements bioactius que té2, prop de 800 compostos volàtils aporten propietats antiinflamatòries, antifibròtiques i antioxidants. Un consum regular ajuda a prevenir certes malalties cròniques1. I alguns estudis l’esmenten quan es parla de longevitat2. Fem un repàs a les propietats i els beneficis demostrats.

Propietats

Conté principalment hidrats de carboni, proteïnes, vitamines (principalment B32), minerals, greixos i polifenols (antioxidants, d’efecte protector). Entre aquests, hi ha la cafeïna, que estimula l’escorça cerebral, la respiració i la circulació3, però també pot provocar mal de cap, insomni, nerviosisme, irritabilitat, problemes en la micció, taquicàrdia i tremolors musculars, en funció de la sensibilitat de l’organisme i hàbit de consum4. A més, segons un estudi observacional, ingerir la cafeïna que contenen dues tasses de cafè o més provoca una disminució de la taxa de filtració glomerular del ronyó, dada que cal tenir en compte en persones amb obesitat i alt risc cardiovascular5.

D’entre els hidrats de carboni, destaquen el cafestol i el kahweol, que, més enllà d’influir en l’aroma i el sabor del torrat, també tenen un efecte antioxidant. Al cafestol se li atribueix una acció antiinflamatòria i protectora contra el càncer de colon3.

El mode de preparació n’afecta el contingut en greixos. Segons els estudis, consumir a partir de cinc tasses de cafè sense filtrar augmenta lleument els nivells de colesterol, en comparació amb el fet de prendre’l filtrat, procés amb què s’elimina fins al 80% d’aquests greixos3.

Beneficis demostrats

Coneixem les propietats de les substàncies que conté, però només alguns beneficis i contraindicacions es poden atribuir al seu consum en infusió.

La ciència ha demostrat que:

  • És bo per a la diabetis de tipus 2. Sis tasses al dia redueixen un 33% el risc de desenvolupar la malaltia, comparat amb els qui no en consumeixen: millora la secreció d’insulina i la sensibilitat del nostre organisme a aquesta. Segons que sembla, l’absència de cafeïna no en suprimeix els resultats: no és la cafeïna el que ho aconsegueix sinó els polifenols i la resta dels seus compostos bioactius1.
  • Ha demostrat no estar relacionat amb infarts o problemes cardiovasculars, com es creia tradicionalment1.

Recomanacions

La Fundació Espanyola de Nutrició afirma que poden formar part d’una dieta saludable i equilibrada fins a quatre tasses diàries (400 mil·ligrams de cafeïna), sempre que s’enquadri en un estil de vida actiu i el consum no vagi acompanyat de tabac. L’EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, per les sigles en anglès), limita a la meitat el consum de cafeïna en embarassades. Per als infants i els adolescents no n’hi ha recomanació segura per falta d’estudis1.

 

Referències:

1 El café y sus beneficios. Fundació Espanyola de Nutrició. Juliol 2017.

2 Consumir 4 o 5 tazas de café al día reduce un 14% el riesgo de muerte. Fundació Espanyola del Cor. Novembre 2012.

3 El café, planta medicinal y de deleite. Elsevier. Juliol 2009.

4 ¿El café ofrece beneficios para la salud?. Mayo Clínic. Consultat el novembre del 2021.

5 El consumo de bebidas con cafeína como el café y té perjudican la salud renal. Ciberobn. Maig 2021.

6 Demuestran los beneficios del café frente al cáncer de mama en mujeres postmenopáusicas. Ciberobn. Gener 2020.

7El consumo moderado de café se asocia con un menor riesgo de deterioro cognitivo. Ciberobn. Desembre 2020.