Com afecten els malalts d’MPOC, els canvis de temperatura?
En aquest post t’expliquem quina relació hi ha entre la temperatura i l’empitjorament de l’MPOC, en què consisteix la malaltia i alguns consells per evitar que els símptomes s’agreugin amb la temperatura.
Els canvis bruscos de temperatura, la calor o el fred en excés, són factors lesius per a les persones que tenen alguna malaltia respiratòria, com ara la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), ja que pot provocar que els símptomes empitjorin1,2.
Què és l’MPOC?
L’MPOC, segons l’OMS, “no és una sola malaltia sinó un concepte general que designa diverses malalties pulmonars cròniques que limiten el flux d’aire als pulmons”. Per tant, és prevenible i tractable. En l’MPOC hi ha un estrenyiment persistent que provoca el bloqueig o l’obstrucció de les vies respiratòries. L’obstrucció del flux d’aire fa que quedi atrapat als pulmons després de cada exhalació, fet que provoca que les persones que pateixen aquesta malaltia requereixin més esforç per respirar3.
La malaltia pulmonar obstructiva crònica pot estar causada per l’emfisema, la bronquitis obstructiva crònica o tots dos trastorns3:
- Emfisema: és una afecció pulmonar que provoca una destrucció dels alvèols i que redueix la quantitat d’oxigen que arriba al torrent sanguini
- Bronquitis obstructiva crònica: consisteix en la inflamació dels bronquis, cosa que provoca l’obstrucció del flux d’aire i produeix una tos persistent.
L’MPOC tarda anys a desenvolupar-se. S’estima que, per al 2030, es convertirà en la tercera causa de mort al món3.
La causa principal de l’MPOC és el tabac, sigui pel consum de manera activa (persona fumadora) com de manera passiva (exposició al fum del tabac o fum de segona mà) o el fum de tercera mà (el que queda enganxat a les taules, els mobles o les cortines). Altres factors que poden provocar MPOC són l’exposició a toxines de combustibles de biomassa, com fusta i pastures, o infeccions de virus i bacteris2,3.
Com afecten els malalts d’MPOC, els canvis de temperatura?
Investigacions recents apunten que les temperatures i la contaminació ambiental poden tenir un paper important en el desencadenament dels símptomes de l’MPOC o el seu empitjorament1,2.
Segons diversos estudis, les persones amb MPOC exposades a temperatures més altes tenien més probabilitats que els símptomes respiratoris (dificultat per respirar, sibilàncies i opressió al pit) els empitjoressin. D’altra banda, amb temperatures més baixes, els malalts tenien més probabilitats d’experimentar símptomes com tos i flegma1.
Calor
Les altes temperatures pròpies de l’època estival poden produir canvis en els components de l’atmosfera, com una concentració elevada d’ozó troposfèric (O3). Aquest gas, en altes quantitats, pot afectar l’estat de les patologies respiratòries i suposar un perill per a la salut4.
Així, la calor de l’estiu actua com a impulsora de reaccions fotoquímiques entre gasos contaminants freqüents4.
Els experts asseguren que les concentracions d’O3 tenen efectes adversos en la funció respiratòria, cosa que contribueix a la inflamació pulmonar, insuficiència respiratòria, asma i altres malalties broncopulmonars4.
Es recomana mantenir una temperatura d’entre 25 i 27 graus en qualsevol estància que s’habiti. Aquesta és la temperatura ideal a l’estiu per no contribuir a agreujar els símptomes d’aquestes malalties respiratòries4.
Fred
Les temperatures molt baixes poden ser igual de perjudicials per a aquests pacients amb patologies respiratòries cròniques, i per això es recomana evitar una exposició prolongada al fred4.
En els pacients amb MPOC, el fred pot provocar un empitjorament de la malaltia i es relaciona amb un risc més elevat de mortalitat2.
Per tant, els malalts d’MPOC es troben millor en llocs amb un clima més temperat i de baixa altitud, ja que la pressió parcial de l’oxigen és més gran a nivell de mar. Així, l’aire té més oxigen i facilita la respiració2.
Consells
Aquests són alguns consells per evitar que els símptomes de l’MPOC empitjorin2,5,6:
- Estar atent a les alertes de contaminació ambiental.
- Vigilar les sortides durant els mesos de fred.
- Passejar per zones verdes i espais destinats a vianants.
- Intentar quedar-se el menor temps possible a les zones de més contaminació, com carrers amb molt de trànsit o zones industrials.
- Deixar de fumar i evitar l’exposició al fum del tabac.
- Prendre els medicaments que indiqui el metge.
- Fer rehabilitació pulmonar. Hi ha programes que inclouen exercici, respiració i consells sobre nutrició.
- Utilitzar oxigen si ho recomana el metge.
- Evitar refredats o grip.
- Rentar-se les mans amb freqüència.
- Vacunar-se anualment de la grip.
- Evitar l’excés de fred, calor o humitat.
- Mantenir fora de casa els contaminants de l’aire, com el fum d’una xemeneia o la pols.
- Portar un estil de vida saludable.
- Mantenir-se al més actiu possible amb caminades curtes i entrenament lleuger amb peses.
- Agafar descansos freqüents durant el dia per estalviar energia i permetre que els pulmons es recuperin.
- Seguir una dieta rica en proteïnes magres, peix, fruita i verdura.
- Beure líquids abundants, tot i que es recomana evitar fer-ho amb els àpats per no sentir-te massa tip.
És important que les persones amb MPOC vigilin l’aparició de símptomes d’empitjorament. En cas que s’agreugin o no desapareguin, val més consultar-ho amb el metge o anar a l’hospital.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla MPOC en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1 COPD symptoms affected by hot and cold temperatures. Europeanlung.org. Consultat a l'agost, 2022.
2 Efectos del frío y los contaminantes en EPOC. Nuevos conocimientos. Farmacosalud. Desembre, 2019.
3Enfermedad pulmonar obstructiva crónica (EPOC). MSD Manual. Maig, 2022.
4 ¿Cómo afectan las altas temperaturas en las enfermedades respiratorias crónicas? Orden Hospitalaria San Juan de Dios de Granada. Agost, 2021.
5 Reagudizaciones de la EPOC. Medline Plus. Juny, 2021.
5 Enfermedad Pulmonar Obstructiva Crónica (EPOC). Hospital Clínic de Barcelona. Consultat a l'agost, 2022.