Com pots ajudar els fills a fer els deures?

Publicat:
 •
Share

Família
Nens

Descobreix com pots ajudar els fills a fer els deures – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post explicarem la importància de fer els deures, com els pares poden ajudar els fills per fer-los i consells perquè la canalla estigui motivada durant aquesta activitat.


Fer els deures és un procés gradual, rutinari i organitzat. Aquest temps de treball a casa és necessari per reforçar el que s’ha après a l’escola a través de la posada en pràctica dels coneixements adquirits a classe. A més, els ajuda a desenvolupar el sentit de responsabilitat, els ensenya a planificar-se i a aconseguir una ètica del treball que els beneficiarà més enllà dels estudis1,2.

Per què els mestres posen deures per fer a casa?

Els deures ajuden a fer que els infants reforcin el que han après i tinguin un més bon acompliment a l’escola. Perquè els deures siguin útils, han de tenir un propòsit específic en el desenvolupament de coneixements i ser útils per aplicar la teoria apresa a l’escola3.

Els primers anys de primària, els deures poden ajudar en el desenvolupament dels bons hàbits d’estudi. Amb el pas dels cursos, l’augment dels deures ha de ser gradual, fet que els permetrà progressar en el rendiment escolar i obtenir més bons resultats als exàmens. El temps de treball a casa depèn de l’edat que tinguin1:

  • Els infants d’entre 6 i 7 anys han de fer aproximadament mitja hora de deures al dia.
  • Entre 8 i 9 anys, poden invertir fins a una hora per fer les tasques.
  • De 10 a 11 anys, s’estima que han d’arribar fins a la hora i mitja. Cada curs han de dedicar mitja hora més a fer els deures per aconseguir els objectius estimats a l’escola.

Les raons principals per les quals es recomana que els alumnes facin deures a casa són:

  • Perquè interioritzin i practiquin el que han après a classe.
  • Preparin els coneixements bàsics per a l’endemà.
  • Aprenguin a buscar informació a internet, a triar bons recursos bibliogràfics i materials de referència.
  • Aprofundeixin més en determinats temes que s’han vist de manera superficial a l’aula.
  • Aprenguin a treballar de manera independent.
  • Aconsegueixin un sentit de responsabilitat i disciplina.

Com hi podem ajudar, els pares?

Cal estar disponible per guiar, aconsellar i respondre els dubtes de l’infant, però no s’han de donar les respostes correctes a les tasques. Cal que ells desenvolupin les seves habilitats de resolució de problemes2. Aquests són alguns consells per facilitar la realització dels deures a casa. Cal1,2,3:

  • Establir una rutina de treball: tenir una hora fixa per fer la tasca ajuda la canalla a organitzar-se i a evitar perdre el temps.
  • Disposar d’un lloc de treball estable: una taula o escriptori i bona il·luminació facilitaran la comoditat i l’enfocament a l’estudi.
  • Eliminar les distraccions: cal apagar el televisor i la música, eliminar consoles i telèfons mòbils del seu espai de treball i evitar espais on hi hagi sorolls forts.
  • Tenir el material escolar a mà: s’ha d’intentar col·locar tot el material (estoig, regles, diccionari, etc.) al mateix espai de treball.
  • Planificar les sessions de deures: establir una llista amb les tasques que s’han de dur a terme farà que el teu fill sigui conscient dels deures que té, i això li permetrà tenir una estratègia adaptada als seus requeriments. Permet-li fer un descans quan ho necessiti perquè pugui tornar amb el cap més clar; això li permetrà centrar-hi millor l’atenció.

Pel que fa a la corba d’aprenentatge per sistema d’intervals: de 25 minuts de concentració contínua intercalats amb períodes de 5 minuts de descans. El mètode pas per pas:

Rellotge per a mesurar el temps que es dedica a fer els deures – Adeslas Salud y Bienestar
  • Prioritza les tasques i tria la que vols fer.
  • Programa el temporitzador 25 minuts.
  • Desenvolupa la tasca de manera exhaustiva durant els 25 minuts.
  • Quan el temporitzador marqui el final, descansa 5 minuts.

Has acabat la tasca? Si has aconseguit completar-la durant el primer cicle, simplement has d’escollir una altra activitat i seguir el mateix procés. Si no l’has acabat, després dels 5 minuts de descans, torna a sincronitzar el temporitzador 25 minuts més i segueix els passos.

Després de quatre cicles complets (2 hores) és recomanable fer un descans més prolongat: en lloc de 5 minuts, en pots fer 15.

 

Corba de rendiment durant el temps d'estudi - Adeslas Salud y Bienestar

 

Per intentar que els teus fills portin al dia els deures i no tinguin cap problema per executar-los és recomanable que2,3:

  • Estiguis disponible: en funció de l’edat i la manera de ser del nen, no s’aconsella que facis els deures al seu costat, però sí que has d’estar disponible per si té cap dubte.
  • Tinguis contacte amb els professors: una comunicació contínua amb els mestres és important per poder resoldre els problemes que puguin tenir els teus fills. Per això es recomana parlar-hi, trucar-los quan vegis algun problema amb la tasca, demanar-hi reunions si detectes problemes amb els deures, informar el professor si al nen li resulta molt fàcil o molt complicada la feina, etc.
  • Ensenya’ls tècniques d’estudi: les tècniques d’estudi són més personals i no acostumen a aprendre’s a classe. Per això, és recomanable que els ensenyis a utilitzar regles mnemotècniques que els facilitin l’estudi i a fer resums que els ajudin a memoritzar dades.
  • Anima’ls a demanar ajuda: els professors solen tenir un temps de dubtes abans o després de les classes. Anima els teus fills a acudir-hi en cas que no entenguin el que han estudiat.

Quan la canalla és petita, els pares han de tenir un paper de suport en el moment de fer els deures, però a mesura que creixen, per fomentar la responsabilitat personal i la independència, només han de ser supervisats. Corregir els deures a casa no és feina dels pares, això s’ha de fer a l’escola perquè aprenguin dels errors1.

Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el Pla de segona infància, en el qual en podràs obtenir més informació.

 

Referències:

1 Deberes escolares. Cómo ayudarles. AEP. Maig, 2019.

2 Ayudar a su hijo de primaria con los deberes escolares.. Kids Health. Consultat el maig del 2022.

3 Cómo ayudar a sus hijos en la tarea escolar. Departament d’Educació dels Estats Units.