Dia Mundial de la Salut Bucodental: per què és tan important

Publicat:
 •
Share

Salut bucodental
Prevenció
Gingivitis

Descobreix la importància de la salut bucodental – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post explicarem per què és tan necessària la cura bucodental i quins problemes comuns poden estar associats a una mala salut odontològica.


Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Bucodental, 20 de març, volem donar a conèixer la importància d’una bona cura de la boca i les dents per prevenir i solucionar les malalties orals1.

El 90 % de la població mundial té risc de patir alguna malaltia bucodental, des de càries o malalties de les genives fins a càncer de boca. Per això és fonamental una bona cura d’aquesta part del cos des de la infància, i és que, per exemple, les càries s’han convertit en la malaltia crònica més comuna dels països desenvolupats: està present en el 31,15 % dels infants de 5 o 6 anys3.

Per què és tan important per a la salut? Problemes comuns associats

AIgual que la resta del cos, la boca és plena de bacteris que, tot i majoritàriament són inofensius, poden provocar malalties. Això es deu al fet que la boca és una porta d’entrada al sistema digestiu i respiratori4.

Aquestes patologies, a més de generar dolor, també poden desencadenar en altres tipus de malalties, tant relacionades amb la boca com altres que van més enllà: càncer, problemes cardiovasculars i respiratoris o diabetis1.

Algunes de les malalties més comunes provocades per una mala higiene bucodental són5,6:

  • Càries. els bacteris que hi ha a la boca de manera natural interactuen amb els sucres i els midons de les begudes i els aliments i creen una superfície enganxifosa anomenada placa. Els bacteris metabolitzen els sucres i generen àcids que ataquen l’esmalt i la dentina de les dents, fet que provoca càries.
  • Gingivitis. També coneguda com a malaltia precoç de les genives. Aquesta patologia es produeix per un raspallat deficient i per no utilitzar el fil dental. Ocorre quan la placa de bacteris i la tosca es queden durant molt de temps a les dents, cosa que irrita les genives. Afecta més persones que pateixen diabetis, ja que aquesta malaltia redueix la capacitat de combatre els bacteris.
  • Periodontitis. És una malaltia greu de les genives i es produeix per no tractar la gingivitis, en la qual es van destruint les genives fins que les dents cauen. Igual que en la malaltia lleu, afecta més persones amb diabetis, ja que disminueix la resistència a les infeccions i n’endarrereix la cura.
  • Candidiasi oral. Aquesta infecció es pot reconèixer per l’aparició de pegats blancs i vermells dins de la boca. És una infecció micòtica provocada pel llevat Candida albicans.
  • Xerostomia o sequedat de la boca. La falta de saliva fa que s’assequin la boca i les dents, i això provoca que hi hagi més risc de patir càries, malalties de les genives o candidiasi.
  • Halitosi. No és tan greu com les anteriors, però no és agradable a causa de la mala olor de l’alè que es produeix. Es pot deure a problemes periodontals o digestius.

Aquestes malalties bucodentals també poden desencadenar altres patologies que afecten òrgans que no estan relacionats directament amb l’aparell digestiu4:

  • Endocarditis. Ocorre quan els bacteris o gèrmens de la boca es propaguen a través de la sang i s’adhereixen al revestiment intern de les cambres o vàlvules del cor.
  • Problemes cardiovasculars. Les infeccions i inflamacions bucals poden causar malalties cardíaques, obstrucció a les artèries i accidents cerebrovasculars.
  • Complicacions en l’embaràs i el part. El naixement prematur o el baix pes del nadó en néixer poden estar relacionats amb la periodontitis en la mare.
  • Pneumònia. Els bacteris de la boca poden arribar fins als pulmons i provocar pneumònia i altres malalties respiratòries.

Consells per tenir cura de les dents

Per evitar aquestes malalties i mantenir una salut bucodental adequada cal seguir aquests consells1,4:

  • Raspallar-se les dents i la llengua, durant dos minuts, almenys dues vegades al dia.
  • Utilitzar fil dental cada dia.
  • Fer servir col·lutori bucal per eliminar les últimes restes de menjar.
  • Acudir periòdicament a l’odontòleg per a revisions i neteges bucals.
  • Netejar bé les pròtesis dentals en cas d’utilitzar-ne.
  • Evitar les begudes ensucrades gasoses, els sucs artificials i les begudes energètiques.
  • Seguir una dieta saludable i limitar el consum de begudes i aliments ensucrats.
  • Prioritzar aliments naturals que són netejadors de les dents: pomes, pastanagues i altres vegetals crus.
  • Evitar el tabac i l’alcohol.
  • Reemplaçar el raspall de dents almenys cada tres o quatre mesos. Fer-ho abans si les cerres estan danyades.
  • Mastegar els aliments a poc a poc.
  • Evitar mossegar-se l’interior dels llavis i les galtes, ja que aquestes ferides s’infecten amb facilitat.

Els problemes bucodentals principals, com la càries, les infeccions de genives o la pèrdua dental, es poden prevenir mantenint una bona rutina d’higiene oral i visitant periòdicament l’odontòleg1. Et recomanem que vagis regularment a revisions preventives amb l’odontòleg, encara que no tinguis dolor ni cap tipus de molèstia.

 

 

Referències:

1 Salud bucodental y odontología, Consejo de dentistas. Consultat el febrer del 2022.

2 Salud bucodental. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el febrer del 2022.

3 La caries infantil, un problema de salud bucal infantil muy común y fácilmente prevenible. FAROS, Hospital Sant Joan de Déu. Octubre 2021.

4 Salud bucal: una ventana a la salud general. Clínica Mayo. Octubre 2021.

5 Diabetes y cuidado dental: Guía para tener una boca sana. Mayo Clinic. Juliol 2021.

6 Una mala higiene bucal puede desembocar en enfermedades mayores. Medyform. Març 2021.