Efectes de l’exercici físic en la salut i malalties que podem prevenir

Publicat:
 •
Share

Vida Activa
Malalties cròniques
Esport

Descobreix els beneficis de l’esport en la salut - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’expliquem com et pot ajudar l’exercici físic a prevenir algunes patologies.


L’Organització Mundial de la Salut descriu l’activitat física com a “qualsevol moviment corporal produït pels músculs esquelètics, amb el consum d’energia consegüent”. L’activitat física millora el benestar general de les persones. De fet, les que no fan prou exercici tenen un risc de mort d’entre el 20 i el 30 % superior que les que sí que en fan el nivell recomanat1.

Pel que fa al nivell d’activitat física que s’aconsella, els adults han de fer entre 150 i 300 minuts setmanals d’exercici aeròbic moderat (caminar o nedar) o entre 75 i 150 minuts d’exercici aeròbic intens (córrer o anar en bicicleta), també setmanalment. A més, cal fer exercicis d’enfortiment muscular almenys dos dies a la setmana, i en les persones de més de 65 anys és recomanable que facin també exercicis d’equilibri funcional. Així mateix, és important indicar que és preferible fer una quantitat insuficient d’exercici que no fer-ne gens1.

Quins beneficis té l’exercici físic

Fer exercici físic de manera habitual té molts beneficis per a la salut1:

  • Millora l’estat respiratori.
  • Millora l’estat muscular.
  • Proporciona més salut òssia.
  • Hi ha menys risc de caigudes i, en conseqüència, menys fractures.
  • Es redueix el sobrepès i l’obesitat.
  • Hi ha menys problemes de salut i malalties.

Quines malalties pots prevenir fent exercici

Hipertensió arterial

L’exercici físic enforteix el cor i l’ajuda a funcionar millor, ja que un cor més sa és un cor més fort i, en conseqüència, ha de fer menys esforç per bombar la sang. A més, fer exercici de manera regular redueix el nombre de batecs per minut (pulsacions) del cor i millora el funcionament de les artèries, amb la qual cosa baixa la tensió arterial i es redueix el risc de tenir hipertensió2,3.

El pes també té una influència important en la pressió arterial, i l’activitat física ajuda a mantenir un pes saludable. La pràctica d’exercici físic tarda entre un i tres mesos a ajudar a reduir la tensió de la persona que en fa i només se’n mantenen els efectes positius mentre se’n continua fent, d’aquí ve la importància de generar un bon hàbit mantingut en el temps2.

Obesitat

Com que és un factor important per mantenir-se en un pes adequat, l’exercici és un aliat per evitar l’obesitat i es recomana fer-ne i fomentar-lo des de la infància. Les persones amb sobrepès no habituades a l’activitat física han de començar de mica en mica i anar augmentant el temps i la intensitat de l’exercici progressivament, i és aconsellable que consultin amb el metge la millor manera de fer-lo. Pel que fa al tipus d’activitat física per controlar el pes o reduir-lo, el millor és el que motivi més la persona a continuar practicant-lo3,4.

Diabetis de tipus 2

Juntament amb l’alimentació, l’activitat física és clau en la prevenció de la diabetis de tipus 2. Fer exercici de manera regular millora la resistència a la insulina, que és clau en el desenvolupament d’aquesta patologia. A més, diversos estudis científics demostren que les persones físicament actives tenen menys diabetis de tipus 2 que les que porten una vida sedentària. L’ideal és intentar incrementar l’activitat física de la vida diària i sumar-hi exercicis aeròbics (anar en bicicleta, caminar de pressa, córrer…), però tenint en compte que les persones sedentàries han d’evitar els exercicis d’alta intensitat al començament3,5.

Dislipèmia

La dislipèmia és un augment anormal dels nivells de lípids i proteïnes a la sang. Poden ser colesterol, triglicèrids o tots dos. L’exercici físic sol augmentar el colesterol HDL (colesterol bo). A més, ajuda a controlar el pes corporal3.

Estrès

Pràcticament qualsevol tipus d’exercici ajuda a alleujar l’estrès2,6. Alguns dels avantatges que té l’exercici en aquest camp són6:

  • Un increment de les endorfines, que ajuden a fer que ens sentim bé.
  • L’alleujament dels efectes de l’estrès al cos, com la tensió muscular, el mal de cap o els problemes de son.
  • Ajuda a mantenir la concentració.
  • Genera optimisme en les persones.
  • Millora l’estat d’ànim6.

 

En definitiva, l’activitat física és molt positiva per mantenir-se en un bon estat de salut i ajuda a evitar diferents patologies… Anima’t a fer exercici físic i deixa enrere el sedentarisme! Recorda que si tens cap problema de salut, ho has de consultar amb el metge abans de començar.

 

 

Referències:

1 Actividad física. Organització Mundial de la Salut. Consultat el gener del 2022.

2 Ejercicio: Un método sin medicamentos para bajar la presión arterial alta. Mayo Clinic. Juliol 2021.

3 Factores de riesgo y deporte. Fundació Espanyola del Cor. Consultat el novembre del 2021.

4 Prevención de la obesidad desde la actividad física: del discurso teórico a la práctica. Associació Espanyola de Pediatria. Agost 2012.

5 Prevención de la diabetes tipo 2 mediante alimentación y ejercicio. Fundació per a la Diabetis. Novembre 2011.

6 El ejercicio y el estrés: ponte en movimiento para controlar el estrés. Mayo Clinic. Agost 2020.