Els beneficis de menjar en família

Publicat:
 •
Share

Família
Alimentació
Desenvolupament infantil

menjar en família

Les vacances poden ser un moment excel·lent per recuperar el costum de menjar en família. No tan sols reforçarem els vincles, sinó que protegirem la nostra salut.


Si a algun dels nostres avis li haguéssim dit que arribaria un dia en què es farien investigacions i s’escriurien articles sobre els beneficis de menjar en família, hauria demanat: “És que hi ha una altra manera de menjar?” Van viure un temps en què no hi havia sopars al sofà davant la tele, ni diferents horaris per a cada membre de la llar. A l’hora de menjar, es parava taula per a tothom.

Els temps han canviat i la freqüència dels àpats familiars ha baixat en les últimes dècades1. Cada vegada és més habitual dinar o sopar en solitari: davant de l’ordinador, mentre es mira la tele, es juga a la consola o s’escolta música amb els cascos. Alhora, també cada vegada hi ha més evidència científica de la conveniència per a la salut de recuperar el costum de menjar en família.

De l’obesitat infantil a l’autoestima

Un dels punts que s’ha estudiat més és la influència dels hàbits familiars en l’increment de les xifres de sobrepès i obesitat; el 2019, segons els resultats de l’estudi Aladino, de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, el 40 % dels infants espanyols presentava problemes d’excés de pes. En aquest context, l’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap) ha llançat el missatge que una mesura clau per combatre aquest problema és, precisament, mirar de cuinar i menjar en família2.

Però no tan sols és l’obesitat. Diferents investigacions també han demostrat altres beneficis de menjar en família3.

  • S’associa amb una dieta més saludable: més consum de fruita, verdura, cereals i productes rics en calci, i un consum més baix d’aliments fregits i refrescos.
  • Contribueix al desenvolupament dels hàbits alimentaris i a la millora del llenguatge i de les habilitats de comunicació.
  • S’ha observat una disminució dels hàbits de risc, com fumar, beure alcohol o consumir drogues en els nois de famílies en què es comparteix la taula amb més freqüència, com també més bon rendiment escolar.
  • L’estudi Family Narrative Project, de la Universitat d’Emory, mostra que els fills de famílies que menjaven habitualment plegades coneixien millor la història familiar, tenien més nivell d’autoestima, es relacionaven millor amb els companys i presentaven més capacitat de tolerància enfront l’adversitat.

Tot això porta a la conclusió que promoure els àpats en família és una eina potent de salut pública que ajudaria a millorar la qualitat de la dieta dels infants i els adolescents, contribuiria a reduir el sobrepès i potenciaria els resultats acadèmics i socials

La idea que hi ha darrere de moltes d’aquestes investigacions és que menjar en família va més enllà dels aspectes merament nutricionals: és una manera de veure el món i l’important no és només el menjar, sinó la família. Estar junts. El menjar seria, per tant, l’excusa, l’oportunitat per compartir aquest moment.

I com ho fem?

És important recordar allò que educar és donar exemple. Els infants aprenen el que veuen, per tant, cal tenir present que hem de començar nosaltres mostrant coherència amb el que els demanem.

  • Podem anar incorporant els més menuts a la taula familiar, perquè des de petits s’acostumin a compartir aquest moment i perquè aprenguin de nosaltres.
  • Si els nens ja són més grans i no hi ha hagut aquest costum, val més anar a poc a poc. Per exemple, podem fixar un o dos àpats per setmana.
  • Buscar un forat que a tots els vagi bé. Pot ser l’esmorzar, el dinar o el sopar.
  • La tele ha d’estar apagada: és important menjar asseguts en un entorn que faciliti que flueixi la conversa.
  • Els mòbils també han de quedar fora. Podem fixar un lloc de la casa on tots deixem els dispositius a l’hora dels àpats. Nosaltres també.
  • Per estimular l’ambient d’unitat, és interessant que els nois s’involucrin en la preparació dels àpats o en la compra d’aliments.

Recuerda que…

  • Els àpats són un punt de trobada excel·lent perquè la família es reuneixi i intercanviï les experiències del dia.
  • Menjar en família s’associa a una millora en els hàbits dietètics i a la reducció dels nivells de sobrepès infantil.
  • També millora el llenguatge, les habilitats de comunicació i potencia els resultats acadèmics i socials.

 

 

Referències

1Beatriz Beltrán de Miguel y Carmen Cuadrado. Informe TFW. Comer en Familia: hacer de la rutina salud. Departament de Nutrició i Bromatologia UCM. Juny 2021.

2 Cocinar y comer sano en familia. AEPap. . Juny 2021.

3 J.M. Moreno Villares, M.J. Galiano Segovia. La comida en familia: algo más que comer. . Acta Pediátrica Esp. 2006; 64(11):554-558. Juny 2021.