Hidratació i nutrició: rutina per a una pell sana

Publicat:
 •
Share

Salut pràctica
Contaminació
Dieta Saludable

Descobreix com evitar la deshidratació de la pell – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’explicarem com pots evitar la deshidratació de la pell, el paper clau que hi té l’alimentació i què cal fer per tenir cura dels diferents tipus de pell.


Falta de suavitat i elasticitat, pell apagada i sense lluminositat i, fins i tot, arrugues als pòmuls i el contorn dels ulls són els símptomes més freqüents d’una pell deshidratada, és a dir, que perd aigua en excés. Tot i que sol ser temporal, pot afectar tots els tipus de pell (grassa, mixta o seca) i provocar que es torni tibant i rugosa i que s’arribi a escatar1.

Quins factors provoquen la deshidratació de la pell

La hidratació és fonamental per a una pell suau i tersa2. Alguns dels responsables de la deshidratació són1,3:

  • Nivell d’humitat.
  • Exposició a temperatures extremes.
  • Vent.
  • Sol.
  • Radiació UV.
  • Contaminació ambiental.
  • Contacte prolongat o repetit amb aigua a causa d’una higiene excessiva.
  • Estrès.
  • Malalties.
  • Dieta inadequada o desequilibrada.

Importància de la cura de la pell

L’epidermis, la capa exterior de la pell, protegeix la resta de les capes internes i conté cèl·lules que produeixen la queratina, una proteïna que protegeix la pell de substàncies nocives i infeccions4. La capa externa de l’epidermis (l’estrat corni) és la més exposada als agents oxidants i radicals lliures, com l’ozó i l’òxid nítric, presents a l’atmosfera de les grans ciutats. El fum del tabac també genera una gran quantitat de radicals lliures que danyen les membranes de les cèl·lules i afecten les arterioles (petites artèries que regulen el flux sanguini dels capil·lars) de la dermis i l’epidermis3.

S’ha demostrat que els efectes de l’ozó i l’òxid nítric sobre la pell són molt perjudicials per a la salut. Per això, les vitamines C i E són altament efectives per controlar els danys provocats per radicals lliures. De fet, la pell produeix vitamina E i altres substàncies antioxidants de manera contínua i la seva activitat antioxidant és més gran que la d’altres òrgans. La capacitat antioxidant endògena (pròpia de l’organisme) disminueix amb l’edat, però una exposició contínua a agents oxidants pot produir un envelliment prematur de la pell3.

Per obtenir aportacions de vitamina C, la fruita i la verdura són els millors aliats. Amb aquesta finalitat, és recomanable el consum de taronges, aranges, kiwis, maduixes, meló, tomàquets, pebrots vermells i verds... El millor és menjar-los crus, ja que en cuinar-se o emmagatzemar-se per temps prolongat podria disminuir la vitamina C que contenen5.

Com influeix l’alimentació en la salut de la pell

Tot i que l’evidència científica és escassa en aquest sentit, hi ha estudis que apunten l’alimentació com un dels factors que condicionen l’estat de la pell. La ingesta d’aliments, sobretot greixos i aliments dolços i picants, es relaciona amb freqüència amb la condició de la pell2. Això sí, certs greixos són necessaris per mantenir una pell sana i ajuden a absorbir les vitamines anomenades liposolubles (A, D, E i K). Menjar amb més freqüència greixos saludables d’origen vegetal en lloc de greixos menys saludables d’origen animal pot disminuir el risc de patir un atac cardíac, un accident cerebrovascular o altres problemes de salut més greus6.

El consum deficient d’algunes vitamines i àcids grassos essencials té manifestacions cutànies. Per això, l’optimització de la dieta no tan sols ens pot prevenir els trastorns de pell, sinó que també en pot millorar la condició2.

Tipus de pell

Hi ha tres tipus de pell:

  • Pell grassa: les glàndules sebàcies de la pell produeixen grans quantitats d’oli. Aquesta pell té tendència acneica7.
  • Pell mixta: les persones amb aquest tipus de pell tenen la regió centrofacial (front, nas i barbeta) grassa, mentre que la pell de les galtes és normal1.
  • Pell seca: també es coneix com a xerosi o xerodèrmia. Pot tenir diverses causes, com el clima fred o sec, el dany solar, els sabons forts i l’excés de rentat. Si no es cuida, pot provocar dermatitis atòpica (èczemes) o infeccions (en esquerdar-se, permet l’entrada de bacteris)8.

Com hidratar i nodrir els diferents tipus de pell

És important una correcta hidratació, i per això cal triar bé el producte adequat per a cada tipus de pell1:

  • Productes per a la pell grassa: en lloc de contenir olis, estan compostos de silicones (no taponen els porus de la pell), aigua i propilenglicol. De vegades, també s’hi afegeix talc o caolí, que absorbeixen el greix i disminueixen la brillantor de la cara.
  • Productes per a la pell mixta: contenen aigua, oli mineral, propilenglicol i quantitats petites de vaselina o lanolina.
  • Productes per a la pell seca: contenen aigua, oli mineral, propilenglicol i més quantitats de lanolina o vaselina, a més de concentracions baixes d’additius (com ara col·lagen, proteïnes, elastines, àcid hialurònic, esqualè, alfahidroxiàcids, vitamines…).

Els complements nutricionals poden actuar com a coadjuvants de la dieta en cas que l’organisme pateixi deficiències de certs micronutrients i, per tant, provoqui un deteriorament de la pell. Així mateix, els productes dermofarmacèutics poden evitar la sequedat de la pell i els danys causats per la falta de lubrificació, fet que pot ser important en zones exposades a temperatures baixes o al rentat freqüent, com la cara, les mans o els llavis3.

Per a qualsevol dubte, sempre és recomanable anar al dermatòleg, que, a més, et pot recomanar altres tractaments (radiofreqüència, factors de creixement, bòtox, etc.), en funció de l’estat en què es trobi la pell.1.

Rutina d’hidratació i cura de la pell

Algunes cures per tenir una pell hidratada i sana són indispensables i cal convertir-los en rutina. És especialment important prestar atenció a la cara, ja que es tracta d’una de les zones del cos més exposades i delicades. Aquests són els consells més essencials1,9:

  • Tria el producte adequat per a cada tipus de pell.
  • Aplica-t’hi hidratant cada dia, si pot ser amb filtre per protegir la pell de la radiació solar. Una altra opció és aplicar crema hidratant i, a continuació, un protector solar.
  • Escull, preferiblement, un maquillatge hipoal·lergogen.
  • Elimina el maquillatge suaument.
  • No t’oblidis dels llavis, ja que també requereixen hidratació i protecció per la radiació solar.
  • Tingues cura de les agressions externes.
  • No fumis.
  • Porta una alimentació saludable.
  • Controla l’estrès.
  • Fes servir sabons respectuosos amb la pell.
  • Eixuga’t la pell suaument, amb tocs, evitant la fricció.
  • Controla la temperatura de l’aigua, que no estigui gaire calenta.
  • Evita que la durada de les dutxes i els banys sigui prolongada.

Una pell sana és un bon indicador d’un organisme saludable en general. A través de la pell es poden arribar a diagnosticar malalties sistèmiques. Des del punt de vista dietètic, cal una nutrició adequada per al desenvolupament i el manteniment de tot l’organisme, fet que es veu reflectit favorablement a la pell3.

Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d'alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.

 

Referències:

1 Hidratación o nutrición: ¿Qué es lo que tu piel necesita? Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia. Agost 2011.

2 Condiciones de la piel humana y su asociación con la concentración de nutrientes en el serum y la dieta. The American Journal of Clinical Nutrition. Febrer 2003.

3 Nutrición y salud de la piel y el cabello. Consejo farmacéutico. Elsevier. Gener 2009.

4 Componentes de la piel. MedlinePlus. Juliol 2020.

5 Vitamina C. Nacional Institutes of Health. Desembre 2019.

6 Explicación de las grasas en la alimentación. Medlineplus. Consultat l’agost del 2022.

7 Piel grasa. Medline Plus. Consultat l’agost del 2022.

8 Piel seca. MayoClinic. Consultat l’agost del 2022.

9 Cuidado de la piel: 5 sugerencias para una piel sana. Mayo Clinic. Gener 2022.