La importància de reduir el consum de sal

Publicat:
 •
Share

Salut pràctica
Alimentació
Hipertensió

fatiga visual

Consumir la quantitat de sal necessària, i no més, és beneficiós per a la salut. T’expliquem per què és important i que fàcil que és aconseguir-ho a casa. Què et sembla com a propòsit per a aquest 2021?


L’Organització Mundial de la Salut (OMS)1 publica noves mesures per ajudar a reduir el consum de sal. Concretament, l’objectiu és la disminució del 30 % en el consum de sal de la població mundial el 2025. El motiu bé s’ho mereix, ja que així es podrien evitar dos milions i mig de defuncions.

Per què s’ha de reduir el consum de sal?

El consum excessiu de sal (> 5 grams al dia) pot provocar o afavorir la hipertensió arterial i augmentar considerablement el risc de patir malalties cardíaques i accidents cerebrovasculars2. La majoria de les persones consumeix més sal de la que s’aconsella, una mitjana de 9 a 12 grams/dia, xifra que dobla la quantitat de sal aconsellada per a una persona adulta.

Quanta sal s’aconsella?

La quantitat de sal recomanada per a un adult, segons l’OMS, són 2 grams al dia de sodi, que equival a 5 grams de sal al dia (1 cullerada de cafè)1,2. Els infants menors de dos anys no haurien de consumir sal extra afegida en les preparacions, ja que els aliments naturals ja els aporten la sal necessària. Els nens entre dos i cinc anys haurien de consumir menys quantitat que l’adult, adaptant-la a les seves necessitats nutricionals. Per a nens grans, algunes entitats proposen que si tenen més de sis anys el consum màxim diari de sal sigui de 3 grams, i de 5 grams per a infants a partir de deu.

Mesures adoptades per l’OMS per reduir el consum de sal1

La millora dels hàbits alimentaris de la societat és una responsabilitat comuna, i per això s’ha de treballar des de diferents àmbits.

Política social:

  • La col·laboració amb el sector privat per millorar l’accessibilitat i la disponibilitat de productes baixos en sal.
  • Campanyes de sensibilització que afavoreixin que el consumidor comprengui la necessitat de reduir la quantitat de sal de la dieta.
  • Intervencions locals a les escoles, llocs de treball, centres comunitaris… que promoguin uns hàbits alimentaris adequats, incloent-hi la reducció del consum de sal.
  • Aplicar mesures de vigilància en el consum de la població i en les fonts alimentàries amb l’objectiu de conèixer comportaments i valors dels consumidors per poder orientar les decisions polítiques.

Indústria alimentària:

  • Reduir de manera progressiva el contingut en sal dels productes per aconseguir que el consumidor es vagi adaptant al nou sabor sense recórrer a buscar alternatives.
  • Difondre mitjançant activitats de sensibilització els avantatges de consumir aliments amb menys contingut de sal als mateixos punts de venda.
  • Reduir la sal dels àpats en els serveis de restauració, a més d’indicar-ne el contingut de sal.

A casa:

  • Evitar la sal de taula.
  • Evitar afegir sal a les preparacions.
  • Limitar el consum de refrigeris salats i aliments processats salats.
  • Triar productes sense sal.

Altres pràctiques en l’àmbit local:

  • Integrar la reducció de la sal en els programes de formació dels manipuladors d’aliments.
  • Retirar la sal de taula i la salsa de soja als restaurants.
  • Col·locar etiquetes en els productes o els prestatges que indiquin l’alt contingut en sodi i el risc que comporta.
  • Facilitar un assessorament dietètic específic a les persones que acudeixin al centre de salut.
  • Crear un entorn propici perquè els infants adoptin una dieta baixa en sal des de la infància.

Aliments amb més contingut en sal

A molts països, la majoria de la sal consumida prové d’aliments ja envasats i processats comprats al supermercat3, per la qual cosa per a molts consumidors pot arribar a ser “sal oculta”. Aquests són alguns dels aliments amb més contingut de sal: plats precuinats com pizzes, hamburgueses, lasanyes, canalons..., aperitius i snacks salats com les patates xips, els cuquets…, daus concentrats de caldo, salses i productes untables, embotits, fins i tot aliments aparentment dolços com galetes, cereals d’esmorzar o la brioixeria industrial. Per això és important que el consumidor llegeixi l’etiqueta del producte a l’hora de comprar i eviti els que tinguin un contingut de sal alt.2.

Conclusió

Un consum de sal inferior a 5 grams diaris en l’adult contribueix a disminuir la tensió arterial i el risc de malaltia cardiovascular, accident cerebrovascular i infart de miocardi. La reducció de la ingesta de sal es considera una de les mesures més efectives i amb menys cost que els països poden prendre per millorar la situació sanitària de la població.

 

 

Referenciès:

1 Reducir el consumo de sal. Organització Mundial de la Salut. Abril 2020.  

2 Día Mundial del Corazón 2014: con menos sal se salvan vidas. Organització Mundial de la Salut. Març 2014. 

3 “La OMS publica nuevas medidas para ayudar a los países europeos a reducir el consumo de sal”. OMC-Organització Mèdica Col·legial d’Espanya. Juliol 2020.