Polls: com es poden prevenir i eliminar

Publicat:
 •
Share

Família
Nens
Prevenció

Elimina els polls i les llémenes definitivament – Adeslas Salud y Bienestar

La tornada a les classes sol venir acompanyada d’una altra tornada molt menys feliç: la dels polls. Descobreix com els pots plantar cara i prevenir que els teus fills es contagiïn… i que et contagiïn a tu.


Tornada a l’escola. No sabem quan serà possible una tornada a l’escola amb normalitat, sense haver de mantenir la distància de seguretat, en què els infants puguin jugar i acostar-se sense restriccions els uns als altres. Tots esperem que aquest moment arribi per fi. Però hi ha altres coses que també poden arribar, encara que ens agradin menys, com ara la possibilitat de la tornada dels polls als caps dels infants. I, de rebot, també als nostres. Perquè els polls en els adults són una realitat.

És curiós. La COVID-19 va imposar la distància, i la distància va evitar –o, almenys, va disminuir– les inevitables plagues de polls, tant entre els escolars com entre els adults. Segons dades de la consultora especialitzada IQVIA, els antiparasitaris per als cabells van ser el tercer article d’higiene personal que va reduir més les vendes la tardor del 2020. Però ara, amb el coronavirus cada vegada més controlat, cal suposar que el malson dels pares es reproduirà de nou.

Però són inevitables de debò? No necessàriament, però per evitar-los cal que coneguem bé en què consisteix la pediculosi i, sobretot, que desterrem mites sobre el tema. Un és que només en tenen els infants. Error: també els grans ens podem contagiar.

No volen, no salten i no els agraden els cabells bruts

Els polls són insectes paràsits que necessiten sang humana per sobreviure. Hi ha tres espècies que poden infestar l’home: el poll del cos (Pediculus humanus corporis), el poll del pubis o lladella (Pthirus pubis) i, finalment, el poll del cap (Pediculus humanus capitis), que és el que ens afecta més freqüentment.

Els polls del cap viuen als cabells humans i s’alimenten de la sang que xuclen. Fan entre 2 i 3 mm (es poden veure a simple vista) i tenen un color marronós. Els ous, anomenats llémenes, són molt més petits i d’un to més blanquinós. Mentre que els adults es poden desplaçar pels cabells, les llémenes es queden adherides fins que fan eclosió.

  • El contagi és tan comú com el d’un refredat1 i es calcula que la seva prevalença és d’entre el 5 % i el 15 % de la població escolar.
  • Els polls es contagien en desplaçar-se caminant; la idea que salten o volen d’una persona a l’altra és una llegenda: no tenen ales i les sis potes que tenen estan preparades per aferrar-se als cabells, no per saltar.
  • Tenir polls no està relacionat amb la falta d’higiene ni amb determinats grups marginals; de fet, afecta tots els estrats socials.
  • Els polls prefereixen els cabells nets per subjectar-se millor, arribar abans al cuir cabellut i començar a alimentar-se. Això no vol dir que valgui més que els infants portin els cabells bruts: rentar-los i pentinar-los assíduament ajuda que es desprenguin o es danyin un bon nombre de paràsits.
  • No afecten només els nens petits; qualsevol en pot tenir, tot i que, pels hàbits de joc, els infants en són els més afectats.

Com es poden prevenir?

Els experts coincideixen: la millor manera de prevenir els polls és revisar de manera sistemàtica els caps de les criatures. És un hàbit que hem perdut a la nostra societat, però que perviu en altres cultures i que es manifesta com la manera més eficaç d’evitar una infestació. Per tant, el primer pas és adquirir el costum de pentinar els fills amb una llemenera o una pinta de pues fines. Altes sistemes que ajuden a prevenir el contagi de polls són:

  • Evitar que els menuts intercanviïn raspalls, pintes, bufandes, gorres i tovalloles.
  • Igualment, tampoc els adults no hem de compartir amb ells aquestes peces de roba i articles.
  • Si es tenen els cabells llargs, és millor portar-los recollits en una trena o una cua.

Com es detecta un possible contagi

La picor al cap és el primer senyal que s’ha produït un contagi. Aquesta picor es produeix per la saliva que genera el poll quan pica sobre el cuir cabellut per alimentar-se. De tota manera, també és possible que, abans que ningú a la família es comenci a gratar, arribi una carta de l’escola indicant-te que hi ha casos de polls a les classes, o bé que t’arribi l’alerta per part de la família d’algun amic dels teus fills.

En qualsevol d’aquests casos, la llemenera serà una gran aliada. Cal anar ble per ble, pentinant amb cura des de l’arrel. És més fàcil visualitzar-los amb els cabells mullats i una bona llum; també és útil l’ús d’una lupa. El més normal és que no vegis els polls adults, però sí que és fàcil que vegis, adherides a l’arrel, les petites llémenes.

Eliminació dels polls

L’Associació Americana de Pediculosi insisteix que totes les pediculosis es podrien guarir mitjançant un pentinat excel·lent amb una bona llemenera durant diversos dies seguits. Malgrat això, l’habitual és que vulguem tallar el problema d’arrel i, per fer-ho, utilitzem un pediculicida.

Una actualització sobre pediculosi per a la formació dels metges de família2 ens dona els consells següents per a l’eliminació:

  • S’ha de pentinar sistemàticament tot el cabell almenys dues vegades el primer dia de tractament. S’ha calculat que almenys es triga un minut a aconseguir el primer poll.
  • Després del tractament s’ha de pentinar el cabell en dies alterns o fins i tot cada dia, fins que no s’hi observin ous ni llémenes.
  • Si després del tractament s’obtenen un o dos polls adults, pot ser que es tracti d’una reinfestació després del tractament o que hi hagi una certa resistència.
  • Si s’obtenen diversos polls, tant joves com adults, segur que són resistents i s’ha de fer servir un pediculicida diferent.

Això ens porta al tema de les resistències. De fet, en els últims 20 anys, els polls han desenvolupat resistències a gairebé tots els fàrmacs de primera línia3. Hi ha molts tipus de productes indicats per eliminar els polls. Tenim xampús, cremes, locions, escumes… També hi ha diferents components i mecanismes d’acció, i sempre cal aplicar una segona dosi al cap de set dies de la primera, ja que aquests productes tenen poder per matar els polls, però no les llémenes.

La permetrina ha estat el tractament d’elecció durant anys, si bé en els últims s’ha popularitzat l’ús de la dimeticona. De manera senzilla, podem dir que el mecanisme d’acció consisteix a asfixiar el paràsit. Si tens dubtes sobre quin producte és el més recomanable, consulta-ho amb el metge de capçalera o, si és el cas, el pediatre. I és molt important seguir les pautes rigorosament, o si no hi podria haver una reinfestació.

Recorda

El que NO has de fer

  • No utilitzis mai colònies ni xampús com a preventius. El preventiu ideal és pentinar amb una llemenera i només fer servir pediculicides en cas d’infestació. Es considera que l’ús indiscriminat de productes és una de les causes que els polls es facin resistents.
  • No apliquis el producte sobre els cabells humits.
  • No substitueixis el tractament per una pinta elèctrica, els especialistes no ho recomanen.

El que SÍ que has de fer

  • Aplica el tractament seguint les instruccions del fabricant i deixa’l actuar el temps indicat.
  • Utilitza una bona llemenera –metàl·lica, de pues llargues i fines– durant els dies següents per anar eliminant ous i llémenes.
  • Repeteix el tractament al cap de set dies: aquest pas és fonamental, ja que no hi ha al mercat cap producte que mati tots els ous; els que sobrevisquin, es convertiran en polls i el problema seguirà.

 

Referències

1 ¿Piojos? Prevenir es evitarlos. Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics. Juliol 2021.

2 Actualización en pediculosis capitis. SEMERGEN. Medicina de Familia. Juliol 2021.

3 Tratamiento de los piojos basado en el ciclo vital, eficacia y seguridad. Pediatrics. Juliol 2021.