Pressió arterial: com i quan m’he de prendre la tensió a casa?

Publicat:
 •
Share

Família
Hipertensió
Malalties cròniques

Com prendre la tensió a casa – Adeslas Salut i Benestar

En aquest article t’expliquem cada quant i com cal prendre’s la tensió arterial a casa per fer-ho correctament.


Quan batega, el cor impulsa la sang per les artèries cap a la resta del cos. De vegades, la sang empeny les parets arterials amb una força excessiva, cosa que fa augmentar la tensió arterial. Això li pot passar a qualsevol persona en moments d’estrès, en despertar-se o després de fer exercici físic, per exemple. Però hi ha qui té la tensió alta la major part del temps, les persones hipertenses, i això pot ocasionar problemes greus de salut si no es tracten la malaltia1.

Tot i que pot aparèixer a qualsevol edat, la hipertensió és més freqüent a partir dels 40 anys i moltes vegades passa inadvertida per al pacient que la pateix2. Aquesta malaltia és un dels riscos principals de patir un atac de cor o un accident cerebrovascular. A més, també és un factor que es repeteix freqüentment entre les persones amb símptomes greus de COVID-193. Així mateix, pot ocasionar insuficiència renal, alteracions en la visió, dolor en caminar i impotència en els homes2.

Cada quant ens hem de prendre la tensió

Tothom s’ha de prendre la tensió arterial periòdicament. Com a norma general, en les persones que no tenen un diagnòstic d’hipertensió s’aconsella fer-ho un mínim d’una vegada cada quatre anys entre els 14 i els 45 anys, i, a partir d’aquesta edat, cada dos anys. Si detectem que tenim la tensió alta, ho hem de consultar amb el metge, que serà l’encarregat de decidir el seguiment que ens caldrà4.

Com es tria un tensiòmetre

A casa, la pressió arterial es mesura amb uns aparells anomenats esfigmomanòmetres (coneguts com a tensiòmetres), que sempre han d’estar validats i homologats reglamentàriament2 perquè compleixin l’objectiu principal: ser precisos a l’hora de prendre la pressió arterial5.

Aquests aparells poden ser de braç o de canell. Els tensiòmetres de canell solen ser menys fiables, fonamentalment per la posició del braç respecte del cor. En el cas dels de braç, sí que solen mesurar la pressió arterial a la mateixa altura que el cor5.

Indicacions per prendre la tensió a casa

  • Pren-te-la sempre a la mateixa hora3, ja que la pressió arterial canvia al llarg del dia i de la nit2.
  • Fes-ho en un espai tranquil, sense soroll i amb una temperatura d’entre 20o i 25ºC2.
  • Durant la mitja hora anterior, no mengis, beguis, fumis ni facis exercici2.
  • Assegura’t de buidar la bufeta abans de prendre’t la tensió, tenir-la plena també la pot apujar3.
  • Relaxa’t cinc minuts abans de prendre-te-la i mira d’estar tranquil2,3.
  • Asseu-te còmodament, amb l’esquena recta, no encreuis les cames2, mantén els peus plans sobre el terra i, si portes alguna peça de roba que et pugui oprimir el braç, treu-te-la3.
  • Si utilitzes un aparell de braç, col·loca la mànega dos o tres centímetres per sobre del colze, deixa el palmell de la mà boca amunt i el colze una mica flexionat a l’altura del cor. Si és de canell, posa la canellera a l’altura del cor2.
  • No parlis2 ni consultis el telèfon mòbil durant la presa3.
  • Pren-te-la dues vegades, amb una separació de dos minuts. El resultat que has de tenir en compte és la mitjana de totes dues2.
  • Anota els valors perquè els puguis compartir amb el metge2.

Tensió arterial adequada

La pressió arterial té dos números: els anomenats comunament com la màxima i la mínima. La pressió màxima o sistòlica s’obté en cada contracció del cor i la mínima o diastòlica, amb cada relaxació1,2.

En la pressió arterial normal, els nivells màxims de pressió arterial sistòlica es troben entre 120 i 129 mmHg, i els de la diastòlica, entre 80 i 84 mmHg. Per sota d’aquestes xifres, sempre que no provoqui cap símptoma, també es considera normal2.

Si la pressió arterial sistòlica es troba entre 130 i 139 mmHg, i la diastòlica entre 80 i 89 mmHg, es consideren xifres normals-altes2.

Xifres de tensió per sobre són negatives per a l’organisme: tenir les dues xifres altes, només una d’elevada o una alta i una altra baixa2.

Què faig si em prenc la tensió arterial i surt alta?4

  • Fes tres preses que estiguin separades per un mínim de cinc minuts i fes la mitjana.
  • Fes diferents mesuraments en postures diferents, com ara assegut i estirat.
  • Pren-te la tensió diverses vegades al llarg de la setmana.
  • Si la tensió encara és alta, consulta-ho amb un professional sanitari.

En definitiva, no deixis de controlar-te la tensió arterial i, si detectes que la tens alta, consulta-ho amb el metge, ell et donarà les indicacions necessàries per tenir cura de la teva salut.

 

Referències:

1 Cómo medir la presión arterial en casa. John M. Eisenberg Center for Clinical Decisions and Communications Science. Abril, 2012.

2 Hipertensión. Fundació Espanyola del Cor. Consultat el setembre del 2021.

3 Medir la tensión en casa con precisión. Heart.org. Maig, 2020.

4 Medir correctamente la tensión arterial en casa. Rioja Salud. Consultat el setembre del 2021.

5 Cómo elegir un tensiómetro. Societat Espanyola de Cardiologia i Fundació Espanyola del Cor. Consultat el setembre del 2021.