Què és el vertigen i per què es produeix?

Publicat:
 •
Share

Salut pràctica
Diagnòstic
Prevenció

vertigen

Mareig, inestabilitat, sensació que tot dona voltes, nàusees, vòmits... Són alguns dels símptomes més comuns del vertigen.


El vertigen i el mareig són una causa molt freqüent de consulta a urgències perquè, tot i que els símptomes que es presenten són passatgers, és possible tenir sensació de mort imminent1. Es tracta d’una afecció lleu que el 80 % de la població ha patit alguna vegada a la vida2.

El vertigen afecta homes i dones per igual i es pot produir a qualsevol edat, tot i que la incidència és més elevada en la gent gran. El problema principal per a qui el pateix i el que el fa més incapacitant és que és totalment imprevisible: pot aparèixer tant de dia com de nit i fent qualsevol tipus d’activitat2.

Tipus de vertigen11, 3

N’hi ha de dos tipus: el perifèric i el central.

El vertigen perifèric sol estar causat per un problema a l’orella interna, que controla l’equilibri. Aquestes zones s’anomenen laberint vestibular o canals semicirculars. A més, també pot ser que hi hagi un problema al nervi que connecta l’orella interna i el tronc encefàlic (nervi vestibular).

Les causes o tipologies d’aquest vertigen perifèric poden ser: vertigen postural benigne, alguns medicaments (antibiòtics aminoglicòsids, cisplatins, diürètics o salicilats), una lesió, inflamació del nervi vestibular (neuronitis), irritació i inflamació de l’orella interna (laberintitis), la malaltia de Ménière o la pressió al nervi vestibular (generalment es deu a un tumor no cancerós).

D’altra banda, el vertigen central l’ocasiona un problema al cervell (normalment al tronc encefàlic o la part posterior del cervell).

En el cas del vertigen central, es pot deure a diverses causes: malaltia vascular, alguns fàrmacs (anticonvulsius o àcid acetilsalicílic), alcohol, esclerosi múltiple, convulsions, accident cerebrovascular, tumors o migranya vestibular.

El tipus de vertigen més freqüent4

El vertigen posicional paroxístic benigne és el més freqüent, dura només uns segons i apareix relacionat amb els moviments que fem amb el cap. La causa principal és el vertigen vestibular episòdic. El més habitual és que la persona que el pateix, quan s’estira i gira el cap, nota que tot al seu voltant dona voltes.

Un dels motius que aparegui pot ser l’estímul dels sensors de moviment a l’orella interna per cristalls de carbonat de calci (anomenats otòlits) que s’han desprès de la membrana on són normalment.

Alguns consells que pots seguir durant un episodi de vertigen3 és asseure’t o estirar-te i estar quiet, no intentar llegir, evitar llums brillants, tornar a poc a poc a l’activitat quan en passin els símptomes i mirar de no canviar de postura de manera brusca.

Marejos en la infància2

Tot i que la gran majoria dels casos es produeixen en adults, especialment en gent gran, els infants també poden experimentar vertigen: el vertigen posicional paroxístic benigne és una causa comuna de mareig a la infància. A més, la migranya vestibular és un dels motius de vertigen més comú en l’edat pediàtrica.

Senyals d’alarma3

En general, vertigen i mareig són problemes lleus, però hi ha alguns símptomes davant dels quals sí que és important que vagis als serveis d’urgències:

  • Mal de cap diferent o molt intens.
  • Pèrdua de visió.
  • Febre.
  • Pèrdua auditiva.
  • Dificultat per parlar.
  • Debilitat a les extremitats.
  • Pèrdua de coneixement.
  • Entumiment o formigueig.

Malgrat que el vertigen acostuma a ser una malaltia lleu, no t’oblidis de seguir aquests consells i consultar-ho amb el teu professional sanitari, sobretot si apareixen de manera recurrent o t’impedeixen seguir amb la vida diària normal.

 

Referències:

1 Micael Pérez Alcázar. Vértigo y mareo. Equilibrio difícil. Elservier. Març 2002.

2 Vértigo. Sociedad Española de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello (SEORL CCC). Juny 2021.

3 Trastornos asociados con el vértigo. Medline Plus. Juny 2021.

4 Paz Pérez-Vázquez, Virginia Franco-Gutiérrez, Andrés Soto-Varela, Juan Carlos Amor-Dorado, Eduardo Martín-Sanz, Manuel Oliva-Domínguez, Jose A. Lopez-Escamez.Guía de Práctica Clínica Para el Diagnóstico y Tratamiento del Vértigo Posicional Paroxístico Benigno. Documento de Consenso de la Comisión de Otoneurología Sociedad Española de Otorrinolaringlogía y Cirugía de Cabeza y Cuello. Elsevier. Juny 2021.