Sal iodada: l’aportació de iode més valuosa per a la salut

Publicat:
 •
Share

Alimentació
Minerals
Dieta Saludable

L’aportació de iode més valuosa per a la salut – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post t’expliquem què és la sal iodada i quins beneficis té el iode per a la salut.


La sal iodada és sal comuna o sal de taula a la qual s’ha afegit iode de manera artificial amb l’objectiu de cobrir les carències d’aquest element que es poden presentar en algunes dietes1.

El iode és un nutrient que es troba de manera natural al nostre cos i que és imprescindible perquè les cèl·lules puguin transformar els aliments que ingerim en energia. A més, el iode ens cal perquè la tiroide funcioni bé i pugui produir de manera normal les hormones tiroidals2. Aquestes hormones són essencials tant per al desenvolupament cerebral abans i després del naixement com per al metabolisme de totes les cèl·lules durant tota la nostra vida3.

A més, el iode també és un agent antioxidant i protector d’infeccions bacterianes i virals3.

Uns nivells adequats de iode són especialment importants durant l’embaràs i la lactància, ja que la mare li passa al fetus tant hormones tiroidals com iode. Per aquest motiu cal augmentar la ingesta de iode en aquestes situacions3.

Durant l’embaràs i la infància, el dèficit de iode té conseqüències més negatives4. Alguns possibles problemes irreversibles són el deteriorament de la funció cerebral i del desenvolupament del fetus o de l’infant. Fins i tot quan el dèficit de iode és lleu o moderat, es pot donar una disminució d’alguns punts del quocient intel·lectual. Altres alteracions relacionades són la disminució del llindar auditiu o de la fertilitat3,4. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que es tracta de la causa principal de discapacitat mental prevenible4.

Sal iodada per a l’aportació de iode

La millor font de iode és la sal iodada, a causa de la facilitat que aporta per introduir el iode en l’alimentació i perquè té un cost baix, tot i que se’n recomana el consum en quantitats moderades4. És important, quan es va a comprar, fixar-se en l’etiquetat per assegurar-se que es compra sal iodada. L’OMS recomana no prendre més de 5 grams de sal diaris, que contenen 2 grams de sodi1 i detalla que cal consumir poca sal, però que estigui iodada3.

Cinc grams de sal iodada a Espanya contenen 300 micrograms de iode (sempre que la concentració sigui de 6 mil·ligrams per cada 100 grams de sal). Els adults sans han d’ingerir un màxim de 2,3 grams de sodi al dia, mentre que els pacients amb hipertensió arterial no poden superar 1,5 grams diaris1.

Quins altres aliments són rics en iode

La millor manera d’estar sa és portar una dieta variada i equilibrada que contingui aliments diferents. A més de la sal iodada, hi ha altres aliments que també són rics en iode, fonamentalment el marisc, alguns peixos (el bacallà és un dels que en conté més) i els vegetals conreats en sòls rics en iode, és a dir, propers al mar2.

Quantitats diàries recomanades

Quant iode ens cal al dia? La resposta depèn, fonamentalment, de la nostra edat, però també de l’embaràs i la lactància:

  • Nadons de 0 a 6 mesos: 110 micrograms de iode al dia2.
  • Nadons de 7 a 12 mesos: 130 micrograms2.
  • Infants entre 1 i 6 anys: 90 micrograms1.
  • Infants entre 7 i 12 anys: 120 micrograms1.
  • Infants de més de 12 anys, adolescents i adults: 150 micrograms1.
  • Dones embarassades de totes les edats: 220 micrograms2.
  • Dones lactants de totes les edats: 290 micrograms2.

En resum, introdueix la sal iodada a la dieta, però sempre consumeix-la amb moderació. I si tens qualsevol dubte, consulta’l amb el metge.

 

 

Referències:

1 Beneficios de la sal yodada en escolares. Encarnación Alba Tamarit, Eva Vallada Regalado, Victoria Clérigues Bonet, Gloria Olaso González, Ángela Moreno Gálvez, Asunción Gandía Balaguer. Revista Española de Nutrición Comunitaria. 2017.

2 Yodo en la dieta. Medline Plus. Març 2021.

3 La nutrición de yodo en España. Endocrinología, Diabetes y Nutrición. Gener 2020.

4 Consumo moderado de sal yodada aporta beneficios a la salud. Ministeri de Salut Pública i Benestar Social de Paraguai. Setembre 2020.